Welke rechten hebben vaders bij een onverwachte zwangerschap?

Stel: een man en vrouw gaan scheiden. Tijdens dat proces komt de vrouw erachter dat ze zwanger is van de man van wie ze aan het scheiden is. De vrouw is niet verplicht om de biologische vader te informeren. Zodra het kind geboren is, kan de moeder echter wél alimentatie van hem eisen. Welke rechten en plichten hebben vaders in zo’n geval?

Plichten van een vader

Als verwekker van het kind is een vader verplicht om een bijdrage te leveren in de kosten van de zorg en opvoeding. Hij kan zich daartegen verzetten, maar een rechter zal in de meeste gevallen oordelen dat de biologische vader ook de juridische vader is. Het is overigens niet zo dat de alimentatieplicht automatisch een recht op omgang tussen vader en kind geeft. Dit staat los van elkaar.

Rechten van een vader

De vader heeft ook rechten met betrekking tot het kind. Het gaat dan om het recht op een omgangsregeling en het recht op gezamenlijk ouderlijk gezag. Hij kan deze rechten proberen af te dwingen bij de rechter, wanneer de moeder niet mee wil werken.

Recht op omgang:

Afhankelijk van de situatie bepaalt een rechter of een omgangsregeling passend is. Het belang van het kind- dat in principe recht heeft op omgang met beide ouders- zal daarbij centraal staan. Zowel de vader als de moeder mogen hun standpunten kenbaar maken, waarna de rechter zal beslissen.

Recht op gezamenlijk gezag:

De rechter kan bepalen dat het gezag gezamenlijk moet worden uitgeoefend. Het belang van het kind zal ook hier een belangrijke rol spelen bij de beoordeling. Zeker als er sprake is geweest van zogenaamd family life tussen vader en kind, wordt gezamenlijk gezag meestal toegekend. Family life is een juridische term, het betekent dat de vader (al eerder) verzorgende taken heeft uitgevoerd en dus een band heeft opgebouwd met het kind.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige