Tot wanneer ben ik nog fiscaal partner?

Getrouwde en geregistreerde partners zijn fiscaal partner. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze samen belastingaangifte mogen doen. Daardoor kunnen ze inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. Na een scheiding eindigt dit partnerschap.


Fiscaal partnerschap eindigt in principe wanneer partners aan twee voorwaarden voldoen:

  1. er is een verzoekschrift tot echtscheiding/ontbinding geregistreerd partnerschap ingediend bij de rechtbank en
  2. de partners staan niet meer op hetzelfde adres ingeschreven. Voldoen ze slechts aan één voorwaarde en dus niet aan beide voorwaarden, dan blijven ze fiscaal partner.

Voljaars partnerschap

Ex-partners mogen tijdelijk fiscaal partners blijven. Dat heet een voljaars-partnerschap. Dat geldt voor het resterende deel van het jaar waarin de scheiding plaatsvindt. Het is een keuze die in sommige gevallen belastingvoordeel oplevert, doordat partners inkomsten en aftrekposten in dat jaar nog gunstig kunnen verdelen.

Het is van veel factoren afhankelijk of deze keuze voordelig uitpakt. Ex-partners kunnen bijvoorbeeld besparen wanneer een van de twee nauwelijks vermogen heeft en de ander juist veel. Andere factoren die deze keuze beïnvloeden, zijn bijvoorbeeld leeftijd en zorgkosten. Wie wil weten wat in hun specifieke geval gunstig uitpakt, kan een vFAS advocaat/ scheidingsmediator raadplegen.

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige