Hoe vind ik een goede scheidingsmediator?

U heeft besloten om uit elkaar te gaan, met behulp van een mediator. Een verstandige beslissing. De scheidingsmediator helpt u om samen naar de beste oplossingen te zoeken bij een scheiding.

De beslissing om uit elkaar te gaan is altijd moeilijk en doet pijn. Uw wegen scheiden en daarbij horen nieuwe afspraken over financiën, kinderen, inboedel, huis en andere praktische zaken. Als u er samen voor heeft gekozen om de scheiding via een scheidingsmediator te laten verlopen, is de kans groot dat het proces voor beide partijen zorgvuldig en respectvol zal verlopen.

Samen scheiden

Mediators, ook wel echtscheidingsbemiddelaars genoemd, zijn opgeleid om te begeleiden bij onderhandelingen en conflicten. Doel van mediation is om er samen uit te komen en naar oplossingen te zoeken waar u zich allebei in kunt vinden. Zeker als u met elkaar verbonden blijft doordat u samen kinderen heeft, is scheiden met behulp van mediation op de lange (en korte) termijn het beste. De mediator is onafhankelijk en kiest dus geen partij. Als u verzekerd bent voor rechtsbijstand, worden de kosten voor mediation vaak vergoed. U kunt dit het beste checken bij uw verzekeraar voordat u een afspraak maakt.

Naast mediator ook advocaat

Het beroep van mediator is niet beschermd. Daardoor mag iedereen zichzelf mediator noemen, wat kan leiden tot behoorlijke kwaliteitsverschillen. vFAS-scheidingsmediators zijn naast mediator ook advocaat. Deze advocaat/mediators zijn lid van de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). vFAS advocaat/mediators onderscheiden zich door een combinatie van factoren:

  1. Kennis (drie jaar specialistische familierecht- en mediation-opleiding na hun advocatenopleiding).
  2. Kwaliteit (minimaal vijf jaar ervaring als advocaat).
  3. Specialisatie (zij moeten hun kennis en vaardigheden met jaarlijks te behalen opleidingspunten op het gebied van scheidingen bijhouden).

Wie besluit te scheiden, kiest voor mediation of voor ieder een eigen familierechtadvocaat. Partners die de scheiding in onderling overleg willen regelen, kiezen voor scheidingsmediation. Een vFAS-advocaat/mediator begeleidt mensen op zowel juridisch- als op relationeel en emotioneel gebied. Zo helpen ze mensen bij het op gang brengen of het houden van moeilijke gesprekken. Ook bieden ze hulp bij het verwerkingsproces en begeleiden zij ex-partners om een nieuwe manier van communiceren te vinden. De advocaat/mediator is een neutrale derde. Hij/zij houdt dus rekening met de belangen van beide partijen. Leidt de mediation tot overeenstemming, dan legt de mediator de gemaakte afspraken vast in een ouderschapsplan (afspraken over de kinderen) en in het echtscheidingsconvenant (overige gevolgen).
Scheidingsmediation is een goede manier om crisissituaties in de relationele sfeer om te buigen naar een opbouwende manier van samenwerken. Het resultaat van scheidingsmediation is meestal bevredigender dan de beslissing van de rechter.

 

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige