Ik ga scheiden en heb een eigen zaak

Voor veel mensen is een scheiding ook financieel een grote stap. Zeker wanneer één van de partners een eigen bedrijf heeft. Financieel en fiscaal kan een scheiding dan heel ingewikkeld zijn. Pensioen is vaak in eigen beheer, er is soms sprake van een rekening courant schuld, jaarcijfers en jaarstukken moeten bestudeerd worden bij een scheiding: wie kan ondernemers daar het beste bij helpen?

Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen,valt een bedrijf van één van de partners meestal onder het gemeenschappelijk eigendom. Dat moet bij een scheiding gelijk worden verdeeld. Die gelijke verdeling bij scheiding geldt ook als er in een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden nooit tussendoor is verrekend. Maar hoe verdeel of verreken je een bedrijf?

Het afwikkelen is een lastige klus, zeker als mensen elkaar moedwillig dwarszitten. Het is in alle gevallen raadzaam dat mensen met een eigen zaak de hulp van een expert zoeken wanneer ze gaan scheiden. Dat kan bij een advocaat/scheidingsmediator.

Hulp van een scheidingsmediator

Iedereen mag zich mediator noemen, het is geen beschermde titel en er bestaat dus een groot verschil in kwaliteit. Een vFAS advocaat/ scheidingsmediator kan uw scheiding volledig begeleiden. Een vFASadvocaat en scheidingsmediator kan u helpen met het maken van goede afspraken, weet hoe deze afspraken op de juiste manier moeten worden vastgelegd en is tenslotte bevoegd om verzoeken tot echtscheiding bij de rechtbank in te dienen. Hij of zij is gespecialiseerd in (gecompliceerde) echtscheidingen. Let daarop wanneer u op zoek gaat naar een mediator. 

Financiële situatie in kaart brengen

Bij de meeste scheidingen waarbij één van de echtgenoten DGA (directeur-grootaandeelhouder) is, is sprake van een rekening-courantschuld van de DGA aan de eigen BV. Rekening-courantschulden spelen een belangrijke rol bij de vaststelling van de alimentatie; zowel bij het bepalen van de behoefte van de alimentatiegerechtigde (welk bedrag aan alimentatie is nodig om in de behoefte te kunnen voorzien?) als bij het bepalen van de draagkracht van de alimentatieplichtige (welk bedrag aan alimentatie kan betaald worden?). Daarnaast speelt de rekening-courantschuld ook een belangrijke rol bij de afwikkeling van het vermogen.

Vaak leidt de rekening-courantschuld tot discussie tussen de ex-partners, bijvoorbeeld omdat de echtgenoot niet op de hoogte was van het bestaan van de schuld, of omdat niet geheel duidelijk is waaraan de opgenomen gelden zijn besteed én het gezamenlijke vermogen door het bestaan van de schuld lager is dan waarvan werd uitgegaan.

Een goed inzicht voor beide partijen in het ontstaan / verloop van de rekening-courant schuld en informatie en inzicht in de financiële situatie van de BV is vereist om tot oplossingen en afspraken te kunnen komen bij een scheiding. Een vFAS advocaat/ scheidingsmediator heeft alle expertise in huis om daarbij te helpen.

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige