Hulp bij het scheiden met pubers

Pubers hebben vaak een duidelijke eigen mening over de scheiding van hun ouders. Het is belangrijk en zelfs wettelijk verplicht om samen met uw puberkinderen afspraken te maken over het gezinsleven na de scheiding. Ook de financiële aspecten van de zorg voor kinderen moeten na de scheiding goed geregeld zijn.

Beslissen om te gaan scheiden, is vaak enorm verdrietig en moeilijk voor alle betrokken partijen. Emoties van de beide partners en die van de kinderen maken het vaak lastig om juiste beslissingen te nemen. Een familierechtadvocaat/mediator helpt bij het doorlopen van het proces en het maken van de juiste en wettelijk verplichte afspraken. Of het nu gaat om de financiën of hoe u het beste aan de kinderen kunt vertellen dat u gaat scheiden; de gespecialiseerde advocaat helpt hierbij.

Belangrijk voor de ouders

Ouders moeten stilstaan bij de vraag hoe ze de zorg voor kinderen voor zich zien in hun nieuwe situatie. Er zijn verschillende manieren om samen verder te gaan als gezin na de scheiding. In een ouderschapsplan maakt u afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken. De ouders spreken bijvoorbeeld af dat de kinderen bij de hoofdverzorgende ouder wonen en regelmatig bij de andere ouder logeren. Hoe dat in de praktijk gaat, spreken de ouders samen af. Bij co-ouderschap zorgen de ouders na de scheiding samen, meestal ieder vanuit zijn eigen huis, voor de kinderen. De ouders verdelen de zorg- en opvoedtaken voorafgaand aan de scheiding in het ouderschapsplan. Ook als u voor co-ouderschap kiest, schrijft u uw kind(eren) in op het adres van één ouder. Dat kan bij een co-ouderschap per kind verschillend zijn. 

Belangrijk voor de kinderen

Aan de kinderen vertellen dat u gaat scheiden, is vaak enorm moeilijk en verdrietig. Het is het beste voor de kinderen om te horen dat er een scheiding komt als u helemaal zeker bent van uw zaak. Breng deze moeilijke boodschap bij voorkeur samen met uw (ex-)partner als dat mogelijk is. Kinderen willen graag weten hoe hun leven eruit gaat zien. Soms zullen zij nog heel erg met zichzelf bezig zijn, terwijl andere kinderen graag willen helpen of willen weten wat er mis is gegaan. Voor een kind is het van groot belang dat het niet tussen de ouders in komt te staan. Het is belangrijker dat de kinderen weten waar ze aan toe zijn en na gaan denken over wat ze in de toekomst willen. Kinderen mogen ook suggesties doen. Op die manier krijgen zij een actieve rol in het proces. Zij zijn echter niet verantwoordelijk voor de te nemen beslissingen. Dat blijven de ouders.

Hieraan moet u denken

Om goed voorbereid aan de scheiding te beginnen, kunt u dit artikel lezen. Hierin vindt u enkele handige checklists om alvast gegevens te verzamelen: van uw personalia en bezittingen en schulden tot zaken als pensioen. Hier vindt u alvast een model-ouderschapsplan. Daarna kunt u snel en eenvoudig contact opnemen met een advocaat/mediator bij u in de buurt, die de verzamelde informatie kan gebruiken tijdens de scheiding.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige