Ik ga scheiden; wat moet ik regelen?

wat moet ik regelen nu ik ga scheiden? ik ga scheiden, wat nu?
Uw ex-partner en u hebben besloten te gaan scheiden. Een ingrijpende gebeurtenis, waarvoor veel moet worden geregeld. Onderstaand overzicht kan u houvast geven.

Specialistische hulp

Om te kunnen scheiden heeft u een advocaat/mediator nodig. Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter en alleen advocaten mogen een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. U kunt ervoor kiezen ieder een eigen familierechtadvocaat in te schakelen, maar u kunt ook samen gebruik maken van de diensten van een advocaat/mediator. Lees hier wat beide opties inhouden.

Persoonlijke gegevens verzamelen

Er zijn allerlei persoonlijke gegevens van u, uw ex-partner en eventuele kinderen nodig wanneer u gaat scheiden. Voordat u naar de advocaat(/mediator) gaat, kunt u alvast zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Bijvoorbeeld de personalia van u en de kinderen en gegevens van het huwelijk, zoals trouwdatum en -plaats. Heeft u een akte van huwelijkse voorwaarden laten opstellen, voeg die dan bij de stukken. Is die akte er niet, dan bent u (normaal gesproken) getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen. Ook kan het zijn dat u een geregistreerd partnerschap bent aangegaan en dat u partnerschapsvoorwaarden heeft opgesteld. Met deze checklist weet u zeker dat u alle persoonlijke informatie voorhanden heeft. 

Bezittingen en schulden

Een compleet overzicht van alle bezittingen en schulden is onmisbaar. Verzamel ook hier zoveel mogelijk gegevens van, inclusief bewijsstukken. Denk bijvoorbeeld aan het eigendomsbewijs van uw huis en de notariële hypotheekakte. Ook kunt u denken aan financiële stukken zoals de kapitaalverzekering, lijfrentepolissen, beleggingen, bankafschriften (van spaar- en bankrekeningen) en de aangiften en aanslagen inkomstenbelasting van de afgelopen jaren. Bent u ondernemer, dan kunnen ook jaarrekeningen van de afgelopen jaren van belang zijn. Verder van belang zijn bijvoorbeeld de gegevens van motorvoertuig(en) en een inboedellijst.
Bedenk alvast hoe u de inboedel wilt verdelen of doe daarvoor een voorstel. Voor deze bewerkelijke stap kunt u de checklist ‘Bezittingen en schulden’ downloaden.

Alimentatie

Mogelijk moet er na de scheiding kinder- en/of partneralimentatie worden betaald. Daarvoor is het belangrijk dat u bewijsstukken van het inkomen en de vaste lasten van u en uw partner verzamelt. Ook kan het van belang zijn om inzage te hebben in de kosten van uzelf en eventueel uw kinderen, voor en na de scheiding. Welke gegevens en bewijsstukken u nodig heeft, vindt u in deze checklist 'Alimentatie’.

Pensioen

Een scheiding kan ook gevolgen hebben voor uw pensioen. Om dat te kunnen bepalen, zijn bewijsstukken nodig van alle door u en uw partner opgebouwde pensioenaanspraken. Heeft u bij meer werkgevers gewerkt? Dan heeft u soms bij meer pensioenverzekeraars pensioen opgebouwd. Bent u directeur-grootaandeelhouder en heeft u pensioen in eigen beheer opgebouwd? Verzamel dan de pensioenbrief en de laatste overzichten die door de accountant zijn gebruikt voor de jaarstukken. Meer informatie over pensioen bij scheiding vindt u op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Ouderschapsplan

Heeft u kinderen? Dan zijn u en uw partner wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Dit ouderschapsplan wordt samen met het verzoek tot scheiding bij de rechtbank ingediend. In dit plan legt u samen onder meer afspraken vast over:

  • de manier waarop u de zorg- en opvoedtaken verdeelt en/of het recht en de verplichting tot omgang vorm geeft;
  • de manier waarop u elkaar informeert en raadpleegt over belangrijke gebeurtenissen aangaande de kinderen en over het vermogen van de minderjarige kinderen;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen.

De wetgever wil dat u de kinderen betrekt bij het maken van het ouderschapsplan. Het gaat dan vooral om afspraken waar ze direct zelf mee te maken krijgen. Dat betekent niet dat u als ouders verplicht bent om altijd hun voorkeur te volgen, maar wel dat u er rekening mee houdt. De advocaat of advocaat/mediator zal dit met u bespreken. Hoe meer u van tevoren nadenkt over de manier waarop u met de kinderen wilt omgaan, hoe beter het is. Hier vindt u alvast een model-ouderschapsplan

Het vervolg

Met al deze informatie kan een (familierecht-)advocaat of advocaat/mediator u door de scheiding heen helpen. Hoe meer afspraken u en uw partner samen maken, hoe sneller de procedure verloopt. Lukt het om overal samen afspraken over te maken, dan is de scheiding bij de rechtbank slechts een formaliteit. Het is raadzaam om u daarbij door een (familierecht-) advocaat te laten adviseren.

 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige