3 misverstanden over mediation

Mediation is een breed begrip en kan daardoor vragen oproepen. Een advocaat/mediator loopt daarom nog wel eens tegen wat misverstanden aan. We benoemen er hieronder drie.

1 - ‘Mediation is een vorm van relatietherapie’

Een mediator is géén therapeut en zal niet proberen om het huwelijk te redden. Partners hebben de knoop al doorgehakt, en gaan dán op zoek naar een mediator. De advocaat/mediator is een gesprekspartner voor ze en helpt hen bij de echtscheidingsprocedure. Een voorwaarde voor mensen die via mediation willen scheiden is, dat zij bereid zijn samen naar oplossingen te zoeken. Ze moeten in staat zijn naar elkaar te willen luisteren en samen het mediationtraject in te gaan. Mediation bespaart stellen een gang naar de rechter; ze kunnen met deze begeleiding de gevolgen van de scheiding samen regelen. Ze maken samen afspraken, met respect voor elkaar. De advocaat/mediator dient, wanneer het echtscheidingsconvenant is getekend, een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. 

2 - ‘Een mediator is partijdig’

Een mediator is volledig onafhankelijk en behartigt de belangen van beide partners. De advocaat/mediator is dus onpartijdig. Hij of zij is opgeleid om zich neutraal op te stellen en als derde partij bij u aan tafel te zitten. De advocaat/mediator geeft bovendien aan beide partners dezelfde informatie over alles met betrekking tot de scheiding.
Stel: één van de twee partners heeft zich tijdens het huwelijk nauwelijks bezig gehouden met de financiën en heeft dus minder zicht op de stand van zaken. In dat geval zal de advocaat/mediator beide partners altijd allebei informeren en bijpraten over de mogelijkheden, zodat beide partners over dezelfde (en evenveel) informatie beschikken. De sessies met de advocaat/mediator vinden dan ook altijd plaats in aanwezigheid van beide partners. De advocaat/mediator is naast mediator ook een gespecialiseerde familierechtadvocaat en kan de partners dus ook inhoudelijk adviseren over alle juridische aspecten van een scheiding.

3 - ‘Een mediator lost conflicten op’

Wanneer de partners elkaar niet kunnen luchten of zien, is het niet de taak van een advocaat/mediator om orde op zaken te stellen. De partners moeten zelf beslissen dat ze in goed overleg van elkaar willen scheiden. De advocaat/mediator begeleidt beide partners bij hun onderhandelingen en hanteert daarbij bepaalde communicatietechnieken. De advocaat/mediator helpt bij het zoeken naar en het vinden van oplossingen. Uiteindelijk worden alle afspraken in een ouderschapsplan en een scheidingsconvenant vastgelegd. De advocaat/mediator regelt vervolgens de juridische afwikkeling bij de rechtbank. De partners hoeven in principe niet voor de rechter te verschijnen omdat de scheiding schriftelijk wordt afgewikkeld.

 

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.