Een bijzondere curator inschakelen: wanneer en hoe

Wanneer twee partners besluiten te scheiden loopt het soms uit op een conflict. Een gecompliceerde scheiding maakt het proces niet alleen voor de partners, maar ook voor de kinderen erg zwaar. Soms kan de situatie zo uit de hand lopen, dat er een bijzondere curator aan te pas moet komen.

Een bijzondere curator wordt aan een kind toegewezen als er sprake is van een conflict. Een kind kan het middelpunt van een gecompliceerde scheiding worden, wat veel mentale schade toebrengt. Om zo verantwoord mogelijk met de situatie om te gaan, wordt het kind vertegenwoordigd door een bijzondere curator. Hij of zij is er puur voor de belangen van het kind in kwestie. In de rechtszaal én daarbuiten. Iemand in de omgeving van het kind kan vragen om een bijzondere curator, maar dat kan het kind zelf ook doen.

Curator gaat in gesprek met ouders of voogd

Een bijzondere curator kan een grote rol spelen voor kinderen. Ze voelen zich gehoord en begrepen en kunnen alles met de curator delen. De belangrijkste rol van de bijzondere curator is bemiddeling. Hij of zij gaat in gesprek met de ouders, of met een toegewezen voogd. De bijzondere curator is vrijwel altijd een advocaat-mediator.

Een bijzondere curator kan worden benoemd als de ouders uit elkaar gaan en het niet eens worden over belangrijke onderwerpen. Bijvoorbeeld over de vraag waar het kind (of de kinderen) gaan wonen. De bijzondere curator wordt niet ingezet om het gevecht tussen de ouders op te lossen. Het moet echt over de kinderen en hun belangen gaan. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat:

  • Een kind geen kans ziet om zijn/ haar eigen wensen te uiten omdat ouders te veel bezig zijn met zichzelf tijdens de scheiding
  • Het kind bij de moeder woont, maar liever bij de vader wil wonen (of omgekeerd)
  • Het kind wil meer contact met de andere ouder wil en daar ook vaker wil zijn

Andere personen dan advocaten kunnen ook als bijzondere curator worden benoemd, zoals: psychologen, orthopedagogen, notarissen, of familieleden. Het moet iemand zijn die de rechter geschikt vindt om op te komen voor de belangen van het kind. De bijzondere curator wordt benoemd door een rechter. Die kan dat uit zichzelf doen, of op verzoek van het kind, één van de ouders of een andere belanghebbende.

Al deze personen kunnen gewoon een brief naar de rechtbank sturen waarin ze het probleem of het conflict uitleggen, en waarin ze een bijzondere curator aanvragen. Kinderen kunnen dat dus ook zelf doen. 

De kosten voor een bijzondere curator kunnen worden vergoed via gesubsidieerde rechtsbijstand. Dan moet de aanvrager wel een bijzondere curator kiezen uit het register van de Raad voor Rechtsbijstand.

 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige