Hoe vind ik snel een andere woning na mijn scheiding?

Tijdens uw scheiding moet u wellicht op zoek naar vervangende woonruimte. Dat is soms een hele zoektocht. De kans is aanwezig dat u niet in één keer een nieuw leven op kunt bouwen in een ander huis, maar eerst ergens tijdelijk moet wonen.

In iedere gemeente in Nederland kunnen mensen zich inschrijven bij een woningbouwvereniging. Die heeft betaalbare huurwoningen, maar vaak ook lange wachtlijsten. In sommige gevallen komen mensen in aanmerking voor huurtoeslag. Dat is afhankelijk van hun inkomen en de hoogte van de huur.

Urgentieverklaring

Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring (wat ‘voorrang’ betekent) aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft iemand niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft hij of zij binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte. Of u urgentie krijgt, hangt af van de omstandigheden en het oordeel van de woningbouwvereniging in een gemeente. Het verschilt per gemeente welke urgentie-regels gelden en op welke manier de woningbouwvereniging oordeelt. Kijk hiervoor op de website van de woningbouwvereniging(en) in uw gemeente.

Voorlopige voorziening

Wie -met name in de eerste scheidingsfase- in de echtelijke woning wil blijven, kan bij de rechter vragen om een voorlopige voorziening. Je vraagt dan of de rechter wil bepalen dat de andere partner het huis verlaat. De voorlopige voorziening geldt alleen tijdens de echtscheidingsprocedure. Het kan zo zijn dat de rechter in de echtscheidingsprocedure daarna het huis alsnog toewijst aan de ander.

Alternatieve woonruimte

Lukt het niet om in de woning te blijven, dan moeten mensen op zoek naar alternatieve woonruimte. Ze stappen dan bijvoorbeeld naar een makelaar die huurwoningen in zijn portefeuille heeft. Een makelaar met koopwoningen is ook een optie. Eigenaren willen hun huis soms bijvoorbeeld best tijdelijk verhuren omdat het dan vaak al lang te koop en leeg staat. Een andere tijdelijke oplossing is het huren van een caravan of vakantiehuisje. Mensen doen er goed aan om hun sociale netwerk op de hoogte te brengen van het feit dat ze woonruimte zoeken. Dat kan persoonlijk en via social media. Er bestaan veel internetpagina’s waar mensen zelf woonruimte aanbieden. Dat aanbod is er ook op Marktplaats. U moet hierbij uiteraard goed opletten en de afspraken duidelijk op papier zetten. Tot slot is een anti-kraakwoning een oplossing. Dat betekent de tijdelijke bewoning van huizen of flats die leegstaan, omdat ze gesloopt worden of omdat het bestemmingsplan verandert.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige