Do’s en don'ts: hoe kan ik mijn kinderen helpen om de scheiding te verwerken?

De verwerking van een scheiding is ook voor kinderen een rouwproces. Hoe kinderen een scheiding verwerken, is afhankelijk van hun leeftijd, karakter, geslacht en plaats in het gezin. Kinderen die goede begeleiding krijgen, verwerken een scheiding meestal makkelijker. Die begeleiding kan van buitenaf komen, maar ouders kunnen zelf ook helpen. Een paar do’s en don'ts op een rij:

Do's: hoe helpt u uw kinderen de scheiding te verwerken?

Begeleiding kinderen scheiding – goed communiceren!

 • Een goede voorbereiding op de scheiding is belangrijk. Denk als ouders goed na en bespreek samen hoe en wanneer u de kinderen over het besluit om te gaan scheiden vertelt. Doe dit nooit impulsief of wanneer u boos bent.
 • Het is voor de kinderen het beste als hun ouders zo min mogelijk conflicten hebben in hun bijzijn. Probeer hier rekening mee te houden.
 • Kinderen hebben baat bij ouders die goed overleggen.
 • Kinderen nemen stemmingen en emoties over van hun ouders. Dat geldt vooral voor jonge kinderen. Het is dus van groot belang u de scheiding zelf ook goed verwerkt en eventuele persoonlijke problemen niet met de kinderen bespreekt.
 • Al vanaf heel jonge leeftijd heeft een scheiding effect op kinderen. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld bang zijn dat ze hun ouders verliezen. U kunt hen vertellen dat dat niet zo is. Soms zijn kinderen te jong om dit goed te begrijpen. Vertel het ze toch en geef daarbij dan extra non-verbale aandacht.
 • Bij oudere kinderen speelt schuldgevoel vaak een rol. Het is daarom belangrijk te blijven herhalen dat de scheiding niet hun schuld is en dat uw beider liefde voor hen onveranderd is.
 • Probeer gesprekken over de scheiding met uw kinderen te stimuleren. Zo krijgt u inzicht in welke hulp uw kind nodig heeft. Probeer deze gesprekjes spelenderwijs te voeren, bijvoorbeeld tijdens het kleuren, wandelen of puzzelen.
 • Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen ouders hun kinderen leren wat het onderscheid is tussen hun rol als ouder en hun rol als partner. Leg ze uit dat u samen geen partners meer bent, maar wel altijd samen ouders blijft. Kinderen die dat begrijpen, geven het makkelijker aan wanneer ze bijvoorbeeld last hebben van ruziënde ouders.

Kindercoach scheiding

 • Kinderen ontwikkelen zich continu. Dat geldt voor alle leeftijden. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en structuur. Tijdens een scheiding is het voor ouders niet altijd makkelijk om dit te bieden. Kinderen zoeken daardoor soms steun buitenshuis. Zijn dit vertrouwde, stabiele contacten, dan is het goed wanneer u dit stimuleert. Zie dit niet als persoonlijk falen; het is soms voor kinderen makkelijker om met een buitenstaander te praten en zo ontziet u zichzelf als ouder, iets wat in deze emotionele periode soms gewoon nodig is. Het kind heeft een veilige plek om te praten en naartoe te gaan. Voorbeelden van zulke contacten zijn grootouders, andere familieleden of een goed geïnformeerde juf of meester.
 • Zijn dergelijk contacten niet voorhanden, dan kunt u ook een kindercoach of een andere vorm van professionele hulp inschakelen. Vraag uw advocaat/mediator u daarbij te helpen; hij of zij heeft vaak goede contacten.

Don'ts: dit kunt u beter niet doen bij een scheiding

 • Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn. Dit kan enorm schadelijk voor ze zijn.
 • Het is beter als ouders elkaar niet zwartmaken. Dat geeft kinderen het gevoel dat ze partij moeten kiezen. Door respectvol over elkaar te praten, voorkomt u loyaliteitsproblemen bij de kinderen.
 • Vraag uw kinderen niet om een kant te kiezen. Dit gebeurt soms onbewust. Door hiervoor te waken, ook non-verbaal, voorkomt u dat uw kind partij hoeft te kiezen.
 • Gebruik uw kinderen niet als boodschapper. Communiceer als ouders met elkaar, spreek af hoe u dat doet (bijvoorbeeld per telefoon of per mail) en doe dit het liefst zonder tussenkomst van de kinderen.
 • Minderjarige kinderen zijn geen gelijkwaardige gesprekspartner; u kunt uw hart beter luchten bij een volwassene en bij voorkeur bij iemand die verder van de situatie af staat.
 • Het is heel begrijpelijk als u tijdens een scheiding minder streng voor de kinderen bent. U heeft veel zorgen en de focus ligt even niet op de opvoeding. Het is echter beter uw kinderen niet gaan verwennen. Juist regels en grenzen geven uw kind de veiligheid die het nodig heeft. Het voorkomt dat de kinderen zich stuurloos en onveilig gaan voelen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige