Ik heb hulp nodig bij mijn scheiding

zoek professionele hulp bij echtscheiding
Een scheiding is een grote stap, die meestal niet zomaar wordt gezet. Twee mensen moeten hun levens ontvlechten, zowel persoonlijk als financieel. Een scheiding heeft gevolgen voor de mensen zelf, de kinderen en hun omgeving. Welke hulp kunnen mensen het beste inschakelen en op welke manieren kan je eigenlijk precies scheiden?

Geen opgeslagen configuratie gevonden

Mediation of ieder een eigen advocaat?

Uiteindelijk zal een huwelijk altijd officieel moeten worden ontbonden door de rechter, omdat de rechter de enige is die een scheiding kan uitspreken. Of de rechter ook beslist welke afspraken na de scheiding gelden, hangt af van de manier waarop u gaat scheiden.

Mediation

Veel mensen kiezen ervoor om te scheiden met behulp van een scheidingsmediator, die zij samen inschakelen. Hij of zij begeleidt hen samen bij  het maken van alle afspraken, zoals de afspraken over de kinderen en de financiën. Afspraken over de kinderen worden opgenomen in een ouderschapsplan; alle andere afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Het doel van mediation is om zonder tussenkomst van de rechter samen afspraken te maken waar beide partners zich in kunnen vinden. De advocaat/mediator kan u helpen om deze afspraken te maken en heeft oog voor alle belangen die meespelen bij uw scheiding.

Bijna elke scheiding is geschikt voor mediation

Eigenlijk is in principe elke scheiding geschikt voor mediation. Een belangrijke voorwaarde is wel, dat u allebei bereid bent om zo’n traject vrijwillig in te gaan. U moet beiden de intentie hebben om er samen uit te komen. Een mediator kan u niet dwingen om afspraken te maken, dat moet u uiteindelijk samen doen. Een mediator begeleidt dit traject en helpt waar nodig.
De uiteindelijke afspraken tussen de partners worden schriftelijk vastgelegd door de scheidingsmediator in een ouderschapsplan en convenant. Dit wordt samen met een verzoekschrift tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. De rechter zal de scheiding dan uitspreken zonder dat u naar de rechtbank toe hoeft te gaan. De formele scheidingsprocedure bij de rechtbank verloopt na een mediationtraject schriftelijk en kan snel worden afgehandeld omdat u alles samen in overleg met de mediator heeft geregeld.

 Ieder een eigen advocaat wanneer mediation niet mogelijk is

Soms willen mensen niet samen naar een mediator. U kunt dan ieder een eigen familierechtadvocaat inschakelen. Uw advocaat behartigt alleen uw belangen en kan dan namens u contact hebben met de advocaat van uw partner om op deze manier alsnog, met tussenkomst van de advocaten, te proberen om tot afspraken te komen. De  echtscheiding kan dan in veel gevallen alsnog in onderling overleg -met tussenkomst van de advocaten- worden afgewikkeld. De beide advocaten zorgen dan samen voor een juiste vastlegging van de afspraken in een ouderschapsplan en convenant.
De familierechtadvocaat zal in dit geval proberen om in overleg met de advocaat van uw partner afspraken te maken. Deze afspraken worden dan vastgelegd en uiteindelijk in de vorm van een ouderschapsplan en convenant met een verzoekschrift tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. De rechter zal uw scheiding schriftelijk uitspreken en de gemaakte afspraken bekrachtigen, een zitting is dan in de meeste gevallen niet nodig.

Procederen bij de rechtbank

Soms lukt het eenvoudigweg niet om het eens te worden, ook niet na mediation of overleg tussen de twee advocaten. Partners worden het bijvoorbeeld  niet eens over de invulling van de zorgverdeling voor de kinderen, of over de hoogte van de partneralimentatie. In dat geval kan de rechter worden gevraagd om de knoop door te hakken, zodat er einde komt aan het geschil.
Een procedure bij de rechtbank kan lang duren en is in de meeste gevallen kostbaar. De uitkomst is bovendien onzeker, omdat de rechtbank degene is die de beslissing neemt. Er zitten echter ook voordelen aan procederen: er komt een einduitspraak en u krijgt dus duidelijkheid. Het is van groot belang dat u zich hierover goed laat adviseren en bijstaan door een familierechtadvocaat, zodat u weet wat uw risico's in een procedure zijn

Officieel gescheiden

De beslissing waarin de rechtbank de echtscheiding tussen echtgenoten uitspreekt moet uiteindelijk worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar de ex-partners destijds getrouwd zijn. De dag van deze inschrijving geldt als officiële datum van de echtscheiding.

Wat kies ik?

Weet u niet welke vorm van scheiden het beste bij u en uw situatie past? Neem contact op met een advocaat/mediator bij u in de buurt. Zij kunnen met u meedenken welke optie het beste bij uw situatie past en u hierover adviseren.

Advocaten en mediators in de buurt

Advies nodig over scheiden met kinderen?

Zoek een advocaat of mediator in de buurt en ga een vrijblijvend gesprek aan.

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige