Hoe wijzig ik de alimentatie?

De situatie van u of uw ex-partner kan na de scheiding veranderen, zowel persoonlijk als financieel. Dit kan gevolgen hebben voor de alimentatie die u moet betalen. Kinder- en partneralimentatie worden sowieso jaarlijks aangepast aan de gemiddelde loonstijging.

Elke maand betaalt u kinder- en partneralimentatie. Aan het eind van elk jaar worden deze bedragen geïndexeerd oftewel: aangepast aan de gemiddelde loonstijging. Met ingang van 1 januari 2017 gaan beide bedragen met 2,1% omhoog.

Kinderalimentatie

De kinder- en partneralimentatie zijn vastgesteld op basis van de levensstandaard tijdens uw huwelijk én uw financiële draagkracht. Als u later meer of minder gaat verdienen, kan dat aanleiding zijn om de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie bij te stellen. Een andere reden kan zijn dat u nieuwe afspraken maakt over de verdeling van zorgtaken. Stel dat u de kinderen doordeweeks één dag verzorgde maar dat niet langer met uw werk kunt combineren. Uw ex-partner krijgt dan één dag per week (de kosten voor) de kinderen erbij. Logischerwijs leidt dat tot een verhoging van het bedrag dat u uw ex betaalt. De wettelijke plicht om kinderalimentatie te betalen, stopt als kinderen 21 jaar worden. Die plicht kan eerder stoppen als uw kind dankzij een baan of uitkering al eerder financieel onafhankelijk is geworden. 

Partneralimentatie

Als er iets in uw leven verandert, kunt u ook om een wijziging van de partneralimentatie vragen. Bijvoorbeeld als uw ex-partner opnieuw trouwt of gaat samenwonen: uw ex verliest dan normaal gesproken het recht op partneralimentatie. Trouwt u – als alimentatiebetaler – opnieuw, dan heeft dat doorgaans minder vergaande gevolgen voor de hoogte van het bedrag. Als u minder gaat verdienen, kunt u om een verlaging van de alimentatie vragen. De oorzaak moet dan wel buiten uw schuld liggen; kiest u er bijvoorbeeld zelf voor om parttime te werken, dan maakt een verzoek om wijziging weinig kans bij de rechter. Andersom kan uw ex – als de behoefte hoger was dan als bijdrage werd bepaald - om meer alimentatie vragen, als u meer gaat verdienen. De rechter kijkt dan opnieuw naar de behoefte van uw ex tijdens uw huwelijk en uw huidige financiële draagkracht. Zelfs als in het echtscheidingsconvenant staat dat andere omstandigheden geen reden zijn om de alimentatie aan te passen, kan de rechter dit in sommige gevallen toch doen. 

Verzoek tot wijziging

Een verzoek tot wijziging van de alimentatie kan leiden tot een verlaging, verhoging, beëindiging of het alsnog toewijzen ervan. Om zo’n wijzigingsverzoek bij de rechtbank in te dienen, heeft u een juridisch deskundige advocaat nodig. Is er onlangs iets in uw situatie veranderd en denkt u dat u te veel betaalt? Win dan eerst goed juridisch advies in. Bespreek de nieuwe situatie en/of laat opnieuw uw draagkracht bepalen. Vertel het uw ex-partner en probeer onder begeleiding van uw advocaat goede afspraken te komen met elkaar. Lukt dat niet, dan kunt u met behulp van uw advocaat een verzoek tot wijziging van de alimentatie indienen.

 

Checklist: wat zijn bewijsstukken voor de alimentatie?

Lever bij voorkeur een week voor de afspraak een compleet overzicht met bewijzen van al uw inkomsten en vaste lasten in bij uw vFAS-advocaat/mediator. Geef de bewijsstukken dezelfde nummers als hieronder zijn gebruikt (dit maakt de verwerking eenvoudiger). Deze lijst is niet uitputtend bedoeld en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Hoe beter u uw advocaat/mediator informeert, des te beter kan hij/ zij u adviseren over kinder- en/of partneralimentatie. 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige