Kunnen de kinderen bij ons beiden blijven wonen na de scheiding?

Ex-partners die graag willen dat kinderen bij hen allebei blijven wonen, kiezen vaak voor co-ouderschap. Hierbij verdeel je de zorg voor de kinderen zo gelijk mogelijk. Een mogelijkheid die in opkomst is, is het zogenaamde birdnesting. Bij deze vorm van co-ouderschap blijven de kinderen op één plek wonen en wonen de ouders om en om bij de kinderen.

Co-ouderschap: allebei zorgen en opvoeden

Bij co-ouderschap verdelen ex-partners de zorg en opvoeding. Beide ouders krijgen bij deze vorm van ouderschap veel mee van het dagelijks leven van het kind. Dat is een groot voordeel. Ze hebben allebei contact met vriendjes en hebben zicht op hun sport- en schoolactiviteiten. Ze moeten dan wel dichtbij elkaar blijven wonen. Daarnaast is het belangrijk dat de ouders nog in staat zijn tot goed overleg, want ze houden veel contact. Voor het co-ouderschap begint, moeten ouders het eens worden over praktische en financiële zaken. Afspraken daarover moeten ze opnemen in een ouderschapsplan. Bijvoorbeeld over welke dagen het kind bij wie woont en wie wat betaalt.

Kinderen 'verdelen' op papier

Het is niet toegestaan om kinderen op twee adressen in te schrijven. Ouders met meerdere kinderen kunnen hen op papier “verdelen”. Dat voelt misschien een beetje raar, maar dat is vaak de beste optie om allebei voor sommige financiële regelingen in aanmerking te komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om eenouderkorting, kinderbijslag en zorgtoeslag. Hebben ouders maar één kind, dan schrijven zij het kind het beste in op het adres van de ouder met het laagste inkomen. 

Birdnesting: kinderen blijven in één huis

Deze vorm van co-ouderschap voorkomt dat kinderen heen en weer moeten tussen twee huizen. Kinderen blijven namelijk in hun vertrouwde omgeving wonen: het ouderlijk huis. De ouders wonen beurtelings in deze woning en ‘vliegen’ in en uit. De ouders hebben daarnaast dus nog een eigen plek nodig voor de dagen waarop ze niet bij de kinderen wonen. Soms delen ze deze plek, vaak vanwege financiële redenen.
Er zitten wel wat haken en ogen aan deze regeling. Waar laten partners zich officieel inschrijven? En hoe regelen ze het financieel? Een vFAS advocaat-scheidingsmediator kan ex-partners bij al deze vragen begeleiden.

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige