Scheiden en schulden: feiten en fabels

Bij een scheiding komt het nodige kijken. Zo kunt u worden geconfronteerd met schulden. Hoe voorkomt u dat u opdraait voor alle schulden die uw (ex-)partner heeft veroorzaakt? En wat als uw (ex-)partner de aflossing van een schuld niet betaalt?

Er bestaan nogal wat feiten en fabels als het gaat om schulden en scheiden. Wij hebben de vier meest voorkomende voor u op een rijtje gezet:

1. Schulden van voor het huwelijk tellen niet mee

Feit én Fabel. Bent u vóór 1 januari 2018 getrouwd, dan geldt een volledige gemeenschap van goederen en bent u ook aansprakelijk voor de schulden die uw (ex-)partner voor uw huwelijk had en op zijn/haar naam staan. Bent u ná 1 januari 2018 getrouwd, dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen, schenkingen en eventuele schulden van u of uw ex-partner die vóór het huwelijk zijn ontstaan, vallen buiten de gemeenschap van goederen. 

2. Ex-partners zijn beiden aansprakelijk voor leningen

Feit. Ook voor leningen die op naam van uw partner zijn afgesloten bent u aansprakelijk wanneer u in (beperkte) gemeenschap van goederen bent getrouwd. Zelfs als leningen zijn afgesloten zonder dat u er weet van heeft. 

3. Schuldeisers staan los van schuldverdelingsafspraken

Feit. Hoewel u in het echtscheidingsconvenant afspraken kunt vastleggen over de verdeling van schulden, hebben schuldeisers hier niet mee van doen wanneer u in (beperkte) gemeenschap van goederen bent getrouwd. Als uw (ex-)partner weigert te betalen, kunnen schuldeisers u erop aanspreken.

4. Huwelijkse voorwaarden bieden garantie in geval van schulden

Fabel. Ook als u onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, kan het voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schulden van uw (ex-)partner.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige