Wie moet de kinderopvang betalen als we uit elkaar gaan?

Na een scheiding hebben beide ouders rechten en plichten ten aanzien van hun kind. Zo is dat in de wet geregeld. Allereerst moet uw inkomen en dat van uw ex-partner in kaart worden gebracht. Dat kunt u het beste laten doen door een echtscheidingsmediator of – advocaat.
Bent u de hoofdverzorger en heeft uw ex-partner het hoogste inkomen?
In dat geval moet uw ex kinderalimentatie betalen. Van dit bedrag kan, bijvoorbeeld, een deel van de kinderopvang worden betaald. Om de hoogte van de alimentatie vast te stellen, moet worden gekeken naar de financiële draagkracht van beide ouders. Alle kosten die een kind met zich meebrengt moeten naar draagkracht worden verdeeld. Het kindgebonden budget telt voor de verzorgende ouder mee in de draagkracht. De rechter kijkt uiteindelijk naar wat er in uw geval (on)mogelijk is.
U heeft het laagste inkomen?
Als u degene bent met het laagste inkomen, dan is het extra belangrijk om u goed te laten voorlichten. U moet duidelijk krijgen wat de financiële gevolgen zijn van een scheiding. Of het nu over de (kosten van de) kinderen en kinderalimentatie gaat, de boedelscheiding, of andere praktische en minder praktische zaken. Ook helpt de mediator bij het maken van zakelijke afspraken en heeft hij of zij oog voor de gevoelens van beide partijen.
Scheiding goed laten verlopen
Om een scheiding goed te laten verlopen, ook financieel, is het belangrijk dat u in goed overleg samen naar oplossingen zoekt. Een mediator kan u hier samen bij helpen. Een mediator is onafhankelijk en kiest dus geen partij. Hij of zij inventariseert uw wensen en die van uw ex-partner en geeft advies over de haalbaarheid.
Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap?
Let op: In dit geval heeft u wél recht op kinderalimentatie, maar niet op partneralimentatie.