Wie moet de kinderopvang betalen als we uit elkaar gaan?

Als u uit elkaar gaat, moet u samen nieuwe afspraken gaan maken over de kosten voor uw kind. Ook de kosten van de kinderopvang komen aan bod.

Na een scheiding hebben beide ouders rechten en plichten ten aanzien van hun kind. Zo is dat in de wet geregeld. Allereerst moet uw inkomen en dat van uw ex-partner in kaart worden gebracht. Dat kunt u het beste laten doen door een echtscheidingsmediator of – advocaat.

Bent u de hoofdverzorger en heeft uw ex-partner het hoogste inkomen?

In dat geval moet uw ex kinderalimentatie betalen. Van dit bedrag kan, bijvoorbeeld, een deel van de kinderopvang worden betaald. Om de hoogte van de alimentatie vast te stellen, moet worden gekeken naar de financiële draagkracht van beide ouders. Alle kosten die een kind met zich meebrengt moeten naar draagkracht worden verdeeld. Het kindgebonden budget telt voor de verzorgende ouder mee in de draagkracht. De rechter kijkt uiteindelijk naar wat er in uw geval (on)mogelijk is.

U heeft het laagste inkomen?

Als u degene bent met het laagste inkomen, dan is het extra belangrijk om u goed te laten voorlichten. U moet duidelijk krijgen wat de financiële gevolgen zijn van een scheiding. Of het nu over de (kosten van de) kinderen en kinderalimentatie gaat, de boedelscheiding, of andere praktische en minder praktische zaken. Ook helpt de mediator bij het maken van zakelijke afspraken en heeft hij of zij oog voor de gevoelens van beide partijen.

Scheiding goed laten verlopen

Om een scheiding goed te laten verlopen, ook financieel, is het belangrijk dat u in goed overleg samen naar oplossingen zoekt. Een mediator kan u hier samen bij helpen. Een mediator is onafhankelijk en kiest dus geen partij. Hij of zij inventariseert uw wensen en die van uw ex-partner en geeft advies over de haalbaarheid.

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap?

Let op: In dit geval heeft u wél recht op kinderalimentatie, maar niet op partneralimentatie.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige