Begeleiding bij de scheiding: voor kinderen én ouders

vFAS - Begeleiding voor kinderen bij de scheiding

Ouders kunnen hun kinderen tijdens een scheiding niet altijd even goed begeleiden. Ze zitten zelf midden in een emotioneel verwerkingsproces en hebben misschien geen ruimte voor de emoties van hun kind(eren). Het is goed om te weten dat er ook professionele begeleiding bestaat.

Ieder kind verwerkt een scheiding anders. Kinderen die professionele begeleiding krijgen, verwerken een scheiding soms makkelijker. Een ander woord voor begeleiding is een interventie. Er zijn drie verschillende vormen. De eerste vorm is gericht op kinderen, de tweede op de ouders en de derde op allebei. In de meeste gevallen vindt de begeleiding plaats in groepen. Zo vinden ouders of kinderen steun bij elkaar.

Kindgerichte begeleiding

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) erkent vier interventies die zich richten op kinderen: Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s, KIES en !JES het Brugproject. Elke vorm richt zich op een specifieke leeftijdsgroep. Kindgerichte interventies hebben een aantal overeenkomsten. Zo duren ze vaak kort, maximaal tien bijeenkomsten. Ze zijn het meest effectief als kinderen er binnen twee jaar na de scheiding gebruik van maken. Bij kinderen tussen de negen en twaalf jaar meten onderzoekers het meeste effect. 

 • Stoere Schildpadden:
  Dit is een programma voor kinderen van kinderen tussen vier en zes jaar. In twaalf bijeenkomsten krijgt het kind sociale steun en leert hij vaardigheden om gevoelens onder woorden te brengen. Stoere Schildpadden is ontwikkeld door TNO, een groot onderzoeksinstituut. Opgeleide trainers zijn meestal leerkrachten of maatschappelijk werkers. Het programma wordt aangeboden op basisscholen en op centra voor jeugd en gezin (CJG) verspreid over het land. Deelname aan deze cursus is gratis.
 • Dappere Dino’s:
  Dappere Dino’s richt zich op kinderen tussen zes en acht jaar. Het programma is van dezelfde ontwikkelaar als Stoere Schildpadden. Afgezien van de doelgroep lijken de programma’s veel op elkaar. In twaalf wekelijkse bijeenkomsten geven opgeleide leerkrachten of maatschappelijk werkers gratis training door heel Nederland, ook op scholen.
 • !JES het brugproject:
  !JES staat voor Jij En Scheiden. Het project is voor kinderen van acht tot twaalf jaar. De cursus bestaat uit bijeenkomsten voor kinderen en een paar bijeenkomsten voor de ouders. De ouderbijeenkomsten zijn als eerste, dan volgen de bijeenkomsten voor kinderen. Ouders krijgen voorlichting over de gevolgen van een scheiding voor kinderen. Kinderen leren vaardigheden om te vertellen wat voor hen belangrijk is. !JES werkt met het symbool van een brug: tussen de twee huizen en de twee ouders in. Deelname is mogelijk door heel Nederland. Het project is onder meer ontwikkeld door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). In de meeste gevallen is deelname gratis. De aanbieder regelt dan een vergoeding vanuit de gemeente.
 • KIES:
  KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situatie. Het is een spel- en praatgroep voor kinderen van zes tot achttien jaar. Onderzoek wijst uit dat kinderen de scheiding door het programma beter begrijpen. Daarnaast voelen ze zich beter en is aangetoond dat ze minder last van depressieve gevoelens hebben dan kinderen die nog op de wachtlijst staan. KIES werkt in alle provincies. De training wordt op school onder schooltijd gegeven. Expertise Centrum Kind en Scheiding ontwikkelde de methode. Deelname is gratis.
 • Villa Pinedo:
  Ook online kan uw kind hulp vinden. www.Villapinedo.nl heeft een forum waar kinderen vragen kunnen stellen over alles wat met scheiden te maken heeft. Ze kunnen ook hun ervaringen delen op de site. Villa Pinedo kan ook zoeken naar een online buddy voor kinderen. Via de app heeft uw kind dan contact met een ervaringsdeskundige om vragen en ervaringen uit te wisselen. 

 Ondersteuning voor ouders

Soms zoeken ouders zelf hulp. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe ze tijdens de scheiding een goede ouder kunnen blijven. Voor ouders zijn er in Nederland twee erkende vormen van begeleiding na een scheiding: Ouderschap Blijft en Ouderschap na Scheiding.

 • Ouderschap Blijft:
  Dat is een vorm van omgangsbemiddeling en –begeleiding voor kinderen van nul tot twaalf jaar en hun ouders. De training richt zich op uitwonende ouders die geen of problematisch contact hebben met hun kinderen. Het doel is dat het kind volgens de afspraken omgang heeft met de uitwonende ouder. De interventie bestaat uit ongeveer 25 contactmomenten verdeeld over een periode van maximaal negen maanden. Er is een tiental locaties verspreid over het land. Deze vorm van begeleiding kan ook door rechters worden opgelegd, wanneer ouders strijden over omgang, zorgregelingen of gezagskwesties.
 • Ouderschap na Scheiding:
  Ouderschap na Scheiding is ook een vorm van omgangsbemiddeling. Het programma richt zich op kinderen tussen nul en achttien jaar. Ouders die moeite hebben met samenwerken bij de opvoeding van hun kinderen krijgen begeleiding. Ouders leren overleggen. Er zijn maximaal tien gesprekken.

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige