Kan een mediator ook helpen als mijn partner niet wil scheiden?

Een scheiding is niet altijd een beslissing waar beide partners achter staan. Als u uit elkaar wilt gaan maar uw partner wil dat niet, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. U kunt ook dan terecht bij een mediator.

Iemand die wil scheiden, moet er goed over nadenken hoe hij dit aan de ander vertelt. Een persoonlijk gesprek over de redenen waarom, met tijd en aandacht voor emoties, heeft de voorkeur. Het scheidingsproces is vergelijkbaar met een rouwproces. Zo’n proces bestaat uit verschillende fases: ontkenning, protest, verdriet en aanvaarding.

Uw partner zit in een andere fase

Wanneer uw partner in een andere fase van dit (rouw)proces zit, ligt het voor de hand dat u elkaar niet begrijpt en moeizaam met elkaar kan communiceren. Lukt het echt helemaal niet om samen te praten of lukt dat wel, maar heeft u het gevoel dat u steeds weer op hetzelfde punt uitkomt? Schakel dan een scheidingsmediator in. Deze is objectief en kan u helpen om een andere manier van communiceren te vinden, zodat u wel verder kan praten en afspraken kan maken. vFAS-Mediators hebben niet alleen gespecialiseerde juridische kennis, maar zijn ook helemaal thuis in het begeleiden van dergelijke (moeilijke en emotionele) gesprekken.

Om mediation te laten slagen, moeten beide partners bereid zijn om naar elkaar te luisteren. Maar dat is een proces waar tijdens de mediation veel aandacht voor bestaat. Al lukt het u samen niet om een inhoudelijk en constructief gesprek te voeren, bij een mediator lukt dit meestal wel omdat het gesprek wordt begeleid door iemand die deskundig is op dit gebied. Een mediator neemt geen beslissingen voor u, maar helpt u en uw partner samen om tot besluiten te komen waar u beiden tevreden mee bent.

Mediator zorgt voor goede en duidelijke gesprekken

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. De mediator gaat samen met de partners om tafel en streeft naar een goede samenwerking en directe communicatie. Hij of zij is een onafhankelijke, derde partij en gaat samen met u op zoek naar oplossingen waar u zich allebei in kan vinden.
Een mediator geeft beide partners alle nodige informatie over de juridische en financiële aspecten van de scheiding. De communicatie is open; u beschikt beiden over dezelfde informatie en voert in beginsel geen gesprekken met de mediator zonder elkaar. Daarnaast besteedt de mediator aandacht aan de relationele en emotionele kant van de scheiding, waardoor de acceptatie vaak in gang wordt gezet en er ruimte komt voor constructieve gesprekken, positieve communicatie en uiteindelijk bevredigende afspraken.

Kosten vallen lager uit

Een ander voordeel van mediation is dat de kosten voor een scheiding met een mediator vaak lager uitvallen dan de kosten van een scheiding met ieder een advocaat.

 

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige