Vijf tips: familie en vrienden vertellen dat u gaat scheiden

Wanneer u en uw partner besloten hebben om te gaan scheiden moeten niet alleen de kinderen, maar ook uw ouders, vrienden en andere familieleden ingelicht worden. U kunt er als een berg tegenop zien, dat is heel begrijpelijk. Deze vijf tips kunnen u misschien helpen.

Familie en vrienden vertellen dat uw huwelijk gestrand is kan een gevoel van schaamte geven. Misschien is het voor u erg moeilijk om de reden van uw scheiding uit te leggen aan uw omgeving, omdat het voor u zelf ook moeilijk te bevatten is. Toch is het heel belangrijk om op de juiste tijd en op een goede manier te vertellen dat jullie een punt zetten achter het huwelijk. Dat zorgt voor rust en duidelijkheid voor u en uw omgeving. We geven enkele tips:

Tip 1 – Vertel het altijd eerst aan de kinderen

Het belangrijkste is dat het kind of de kinderen als eerste te weten komen dat hun ouders gaan scheiden. Het is heel vervelend wanneer kinderen dit nieuws via anderen te horen krijgen. Voor kinderen zal de impact van de scheiding heel groot zijn: er zal veel voor hen veranderen. Laat de kinderen eerst even aan het idee wennen voordat andere familieleden of vrienden erbij betrokken worden. Lees hier hoe u het uw kinderen kunt vertellen.

Tip 2 – Vertel het persoonlijk

Probeer de mededeling van uw scheiding niet via berichtjes, algemene mailtjes of telefoontjes te doen, maar vertel het nieuws van uw scheiding persoonlijk aan uw familie en vrienden. De steun van de naaste omgeving is in een turbulente periode belangrijk en een persoonlijk bericht kan daar erg bij helpen. Bij hechte vrienden en familie zal het nieuws mogelijk zwaar vallen. Voor hen is het dus ook fijn als het bericht persoonlijk gebracht wordt en ze de mogelijkheid hebben om te reageren.

Tip 3 – Vertel het samen

Wanneer beide partners het nieuws van de scheiding samen vertellen, kan er geen eenzijdig verhaal ontstaan en voorkomt u dat familie of vrienden denken dat ze een keuze moeten maken. Als de situatie het toelaat, kunt u samen vertellen wat de beweegredenen zijn. Dat helpt ook voor de verwerking van het scheidingsproces voor uzelf. Wanneer er vragen of opmerkingen komen, kunnen beide partners het gesprek samen aangaan en wordt voorkomen dat er verschillende verhalen over de scheiding in omloop komen. 

Tip 4 – Het juiste moment kiezen

Wacht niet te lang met het bekendmaken van uw scheiding. Plan de afspraak met familie en vrienden om het te gaan vertellen niet te lang van tevoren, dat kan voor veel extra stress zorgen. Laat wel merken dat het om een serieuze zaak gaat, zodat vrienden of familie zich een beetje kunnen voorbereiden op een zwaar gesprek.

Tip 5 – Benadruk de goede verstandhouding

Wanneer de verstandhouding tussen de beide partners goed is en jullie het nieuws samen gaan vertellen, benadruk dan dat jullie niet uit zijn op een conflict en dat er geen partij hoeft te worden gekozen. Laat weten dat jullie in goed overleg tot oplossingen willen komen. Dat zal niet alleen voor de partners, maar ook bij familie en vrienden voor opluchting en rust zorgen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige