Wat gebeurt er met onze koopwoning bij de scheiding?

Wie een eigen huis heeft, moet bij een scheiding op een aantal zaken letten. De afspraken die zijn gemaakt bij het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn belangrijk. Bij gemeenschap van goederen gelden immers andere regels dan bij huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden

In huwelijkse voorwaarden spreken mensen tijdens een huwelijk af wat van wie is. Bij een scheiding kunnen ze daar niet op terugkomen. Dat geldt ook voor een eigen huis. Staat een koophuis geregistreerd op naam van één van beide partners, dan is het eenvoudig. Het huis wordt niet verdeeld. Het is van de partner op wiens naam het staat. Die kan ermee doen wat hij wil. Is er sprake van overwaarde (de verkoopwaarde is groter dan de hypotheekschuld), dan mag de eigenaar die zelf houden. Als de overwaarde is veroorzaakt door gezamenlijke investeringen van de partners, dan moeten ze dit bedrag verdelen.
Als het huis op beide namen staat, moeten partners het bij een scheiding wél verdelen. De verdeling gaat dan zoals bij een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen.

Gemeenschap van goederen

Bij een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen is iedere partner voor de helft eigenaar van de woning. Het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt. Het gaat erom op wiens naam het huis staat. Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Een makelaar bepaalt hoe hoog die waarde is. Is er sprake van overwaarde of onderwaarde, dan moet dat bedrag worden verdeeld.
Partners kunnen vervolgens het huis verkopen of de partner uitkopen. De vertrekkende partner heeft recht op de helft van de waarde van het huis. Degene die het huis houdt, moet de hypotheek helemaal zelf kunnen betalen. De bank moet ook toestemming geven voor deze overname.

Overdrachtsbelasting betalen na scheiding?

Soms staat de woning op de naam van de ene partner, terwijl de ander het overneemt. Iemand die eigenaar wordt van onroerend goed, betaalt normaal gesproken overdrachtsbelasting. Bij een scheiding hoeft dat meestal niet. Overdrachtsbelasting geldt maar in één geval. Als partners onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en de woning was volledig eigendom van de ex, dan betaalt de andere partner twee procent overdrachtsbelasting.

Partneralimentatie

Soms blijft een woning eigendom van beide partners. Dat heeft gevolgen voor de alimentatie, wanneer de ontvanger in het huis blijft wonen. Wie meer hypotheekrente betaalt dan verplicht, kan dat namelijk van de partneralimentatie die hij betaalt aftrekken. De hypotheekrente mag tot twee jaar na de scheiding als vorm van alimentatie gelden. Het is aan te raden hierover (fiscaal) advies in te winnen.

Eigenwoningreserve

Noodgedwongen moeten mensen hun huis soms verkopen als ze uit elkaar gaan. Zit er overwaarde op het huis, dan moeten ze extra opletten. Voor de Belastingdienst valt overwaarde onder de zogenoemde eigenwoningreserve. Partners krijgen met daarmee te maken als ze binnen vijf jaar opnieuw een eigen woning kopen. Zij moeten hun deel van de overwaarde investeren in de nieuwe woning. Alleen dan kunnen ze over dit bedrag hypotheekrente aftrekken. Na vijf jaar vervalt de eigenwoningreserve. Wie een huis koopt onder het bedrag van de eigenwoningreserve, komt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

 

 

Verdieping op dit onderwerp