Hoe introduceer ik mijn nieuwe liefde aan de kinderen?

Wellicht komt u na de scheiding een nieuwe liefde tegen. Wanneer stelt u uw nieuwe partner aan uw kinderen voor, en hoe doet u dat het beste?

Vanzelfsprekend verschilt het antwoord op deze vraag per situatie en leeftijd van de kinderen. Maar er zijn wel een aantal ‘handigheidjes’ die voor de introductie van uw nieuwe partner nuttig zijn. Voordat u enthousiast vertelt over de nieuwe man of vrouw in uw leven, doet u er goed aan om te kijken naar de situatie van uw kinderen. Hoe gaat het met ze?

Hebben zij de scheiding inmiddels verwerkt? Verwachten of hopen zij nog altijd dat hun ouders bij elkaar terugkomen? Vragen die goed zijn om uzelf te stellen voordat een nieuwe liefde wordt aangekondigd. Zijn uw kinderen duidelijk nog veel bezig met de breuk tussen hun ouders? Wees dan (nog) voorzichtiger met het introduceren van uw nieuwe vlam.

Afspraken over nieuwe relatie in ouderschapsplan

Tegenwoordig maken steeds meer mensen in een ouderschapsplan afspraken over de termijn waarop een nieuwe partner mag worden voorgesteld aan de kinderen. Ze spreken bijvoorbeeld af dat de nieuwe relatie minstens een half jaar (of een jaar, of drie maanden) moet duren voordat de kinderen betrokken worden. In de eerste zes maanden van uw nieuwe relatie is het dan niet de bedoeling dat u uw nieuwe partner voorstelt aan de kinderen.
Die termijn zegt natuurlijk niet alles; het gaat erom dat uw nieuwe relatie stabiel is en dergelijke afspraken zijn om te voorkomen dat de kinderen maandelijks aan steeds andere nieuwe partners worden voorgesteld. In veel ouderschapsplannen staat tegenwoordig ook opgenomen dat ouders elkaar zullen informeren wanneer er een nieuwe partner is en dat dit moet gebeuren voordat de kinderen aan de nieuwe liefde worden voorgesteld. Soms spreken ouders zelfs af dat de andere ouder eerst kennis mag maken met de nieuwe partner, zodat het voor de kinderen minder spannend is. Heeft u hierover geen afspraken vastgelegd, bespreek dan tijdig met uw ex-partner hoe u de kennismaking wil aanpakken.

Sta niet gelijk met uw nieuwe vlam op de stoep

Ook al heeft u hier geen afspraken over vastgelegd in het ouderschapsplan, dan nog is het verstandig om het onderwerp ‘nieuwe liefde’ geleidelijk te brengen bij uw kinderen. Kortom: sta niet gelijk met uw nieuwe partner op de stoep, maar breng hem of haar eerst ter sprake. Als u zeker bent dat jullie relatie serieuze vormen aanneemt, laat dan af en toe vallen dat u een leuk iemand heeft leren kennen. Laat uw kinderen rustig wennen aan de gedachte dat er een nieuwe liefde op uw pad is gekomen.
Via deze verhalen komt uw nieuwe liefde voorzichtig binnen in de belevingswereld van de kinderen. De stap om hem of haar mee naar huis te nemen is vervolgens minder groot. Een goede tussenstap kan zijn om op neutraal terrein met uw nieuwe partner en de kinderen af te spreken en daar iets leuks te doen: naar de dierentuin, een park of een kinderboerderij. Wanneer uw nieuwe partner zelf ook kinderen heeft, is het aan te raden om de kinderen niet gelijk kennis te laten maken met de kinderen van uw partner, maar om eerst rustig kennis te maken met uw nieuwe liefde (en u met de kinderen van uw nieuwe partner). Na verloop van tijd kunt u dan ook uw kinderen met elkaar laten kennis maken. Kijk steeds goed naar uw kinderen, gaat u niet te snel?

Uw ex informeren

Ondertussen moet u erover nadenken dat de informatie over uw nieuwe relatie vroeg of laat ook bij uw ex kan belanden. U doet er goed aan om uw voormalige partner daarom zelf te informeren, het liefst natuurlijk voordat uw kinderen kennis hebben gemaakt. Het is uitermate vervelend als uw ex via de kinderen hoort over uw nieuwe vriend of vriendin.

 

 

 

 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige