Hoe kan ik scheiden als ik een schuld heb?

Bij een scheiding moeten mensen alles eerlijk verdelen. Wat eerlijk is, hangt af van de afspraken die ze hebben gemaakt. Dat geldt ook voor eventuele schulden en leningen. Wie betaalt wat?

Hoofdelijk aansprakelijk: hoe werkt dat?

Wie gezamenlijk een schuld of lening aangaat, bijvoorbeeld samen een woning koopt en een hypotheek afsluit, is hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat de bank beide partners afzonderlijk kan aanspreken voor de gehele schuld, als zij hun verplichtingen niet nakomen. De bank mag dus bij één van de partners het hele bedrag vorderen en hoeft niet de ene helft bij de een en de andere helft bij de ander te halen. Het is belangrijk te weten dat deze hoofdelijke aansprakelijkheid geldt voor alle schulden bij een huwelijk of partnerschap met gemeenschap van goederen. Soms geldt het ook bij huwelijkse voorwaarden of voor ongehuwde of ongeregistreerde partners.

Schulden gedeeld door twee

Als u getrouwd bent (of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan), geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. Bent u vóór 1 januari 2018 getrouwd, dan geldt de volledige gemeenschap van goederen. U bent dan beiden verantwoordelijk voor de schulden en moet daarover afspraken maken. Dat geldt in principe ook voor schulden die voor het huwelijk zijn gemaakt en schulden die op naam van uw echtgenoot staan. Door de gemeenschap van goederen zijn ook die schulden gezamenlijk geworden. De rechter kan bij een scheiding de schulden niet verdelen. Wel kan de rechter bepalen wie de schuld moet betalen. 
Bent u nà 1 januari 2018 getrouwd, dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen, schenkingen en eventuele schulden van u of uw ex-partner die vóór het huwelijk zijn ontstaan, vallen buiten de gemeenschap van goederen.

De gemeenschap van goederen eindigt zodra het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank.
Schulden die mensen in de periode daarna maken, zijn voor hun eigen rekening en kunnen niet meer op de ander worden verhaald. 

Huwelijkse voorwaarden en schulden

Soms spreken mensen voordat ze met elkaar trouwen af wie verantwoordelijk is voor welke schulden voor het geval dat ze in de toekomst gaan scheiden. Die afspraken worden vastgelegd in een akte huwelijkse voorwaarden. Die kunnen ze voor of tijdens het gehuwde of geregistreerde leven opstellen bij de notaris. Bij een scheiding gelden dan de afspraken uit die akte. 

Andere afspraken

Het komt regelmatig voor dat mensen bij hun scheiding toch willen afwijken van de vooraf gemaakte afspraken. Ze willen bijvoorbeeld dat één van hen een bepaalde schuld in z’n eentje overneemt omdat ze dat eerlijker vinden. Dit kan alleen als de schuldeiser ermee instemt dat er slecht één in plaats van twee schuldenaren zijn. Wil de schuldeiser dat niet, dan blijven beide ex-partners hoofdelijk aansprakelijk. Het maakt dan niet uit wat ze onderling afspreken, de schuldeiser hoeft daar geen rekening mee te houden. Gaat een schuldeiser wel akkoord, dan doen mensen er goed aan de afspraken duidelijk vast te leggen in het scheidingsconvenant.

 

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige