Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator?

Tijdens de scheiding moet er van alles geregeld worden op financieel en juridisch gebied. Dat is ingewikkeld en bovendien niet gemakkelijk wanneer emoties ook een grote rol spelen. Het is daarom raadzaam om de hulp van een derde partij in te schakelen. Bovendien is voor het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding altijd een advocaat nodig.

Bij een echtscheiding kunt u kiezen of u ieder een eigen (familierecht-)advocaat inschakelt, of dat u samen gebruik maakt van de diensten van een advocaat/mediator. Wat u kiest, is onder andere afhankelijk van de omstandigheden waarin u zich bevindt. Hieronder leggen wij u uit wat beide opties inhouden.

Mediation: als beide partners dat willen

Mediation of scheidingsbemiddeling is geschikt wanneer beide partners bereid zijn dat traject in te gaan. Een mediator neemt geen beslissingen, maar helpt u beiden om samen tot besluiten te komen waarbij u zich beiden prettig voelt. Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. De advocaat/mediator gaat altijd met u beiden om tafel en streeft daarbij naar een goede samenwerking en directe communicatie. Hij of zij is een onafhankelijke, derde partij en gaat samen met u op zoek naar oplossingen waar u zich allebei in kan vinden.

Mediation belangrijk als er kinderen zijn

Een advocaat/mediator geeft beide partners alle benodigde informatie over de juridische en financiële aspecten van de scheiding. Daarnaast besteedt de bemiddelaar aandacht aan de relationele en emotionele kant van de scheiding. Wanneer u beiden in goed overleg en duurzaam uit elkaar wilt gaan, is het inschakelen van een advocaat/mediator zeer aan te raden. Zeker wanneer u ook ouders bent en dus ook in de toekomst met elkaar te maken krijgt. Een advocaat/mediator helpt u om uw relatie om te buigen van (ex-)partners naar ouders. De mediator streeft altijd naar duurzame afspraken waarvoor draagvlak is bij beide partners; nu én in de toekomst. 

Kosten voor scheiding lager door mediation?

Een ander voordeel van mediation is dat de kosten voor een scheiding met een mediator vaak lager uitvallen dan de kosten van een scheiding met ieder een eigen advocaat. Eén van de redenen hiervoor is dat u de mediator samen betaalt. Als er niet teveel conflicten zijn tijdens de mediationsessies, kan een scheiding via mediation daarnaast sneller verlopen dan een scheiding via advocaten. En hoe sneller de afwikkeling, des te lager de kosten.

Scheiden met eigen advocaat hoeft niet lang te duren

Soms willen mensen niet samen naar een mediator. Of wil een van beiden niet. In dat geval heeft u ieder een (familierecht-)advocaat nodig om de scheiding in gang te zetten. Een advocaat behartigt de belangen van één partner. De twee partners kunnen met hun twee advocaten om tafel gaan, maar de advocaten kunnen ook sámen tot beslissingen komen.
De advocaten van beide partners hebben soms ook alleen contact met elkaar. Er wordt vaak gedacht dat scheiden met ieder een eigen advocaat langdurige en ingewikkelde scheidingen zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Het is wel van groot belang dat de advocaten gespecialiseerd zijn in het familierecht, zodat zij uw belangen goed kunnen behartigen. Een nadeel van scheiden met ieder een eigen advocaat is, dat de kosten meestal hoger uitvallen. Beide partners hebben immers een eigen advocaat in de arm moeten nemen.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige