Hoe kan ik goed scheiden?

Hoe kan ik goed scheiden? respectvol uit elkaar gaan is belangrijk

Scheiden is moeilijk en doet pijn. U krijgt te maken met heftige emoties. Met zorgen over hoe het verder moet. En met allerlei praktische zaken die u moet regelen. Al voelt het soms niet zo, toch is respectvol uit elkaar gaan de beste, snelste én goedkoopste manier.

Wanneer u gaat scheiden, gaat u onvermijdelijk een periode met vragen en onzekerheid tegemoet. Verdriet, boosheid, teleurstelling en (zelf)verwijt wisselen elkaar af. Misschien heeft u het gevoel dat u heeft gefaald of misschien wilt u helemaal niet scheiden. Scheiden is emotioneel vergelijkbaar met een rouwproces. Zo’n proces kent diverse fases: ontkenning, protest, gevecht, depressie, aanvaarding. Wanneer u en uw partner in een andere fase zitten, kan dat een bron zijn voor misverstanden en conflicten.

Toch is het belangrijk op een goede en respectvolle manier uit elkaar te gaan. Nu goed scheiden voorkomt problemen voor later. Eventuele conflicten blijven beheersbaar en bespreekbaar. Zo bespaart u niet alleen tijd en kosten, maar u kunt ook sneller uw nieuwe leven weer oppakken. Met zo min mogelijk emotionele schade.

Drie manieren om te scheiden
Een scheiding kunt u op verschillende manieren regelen:

 1. Via mediation
  Samen met uw partner regelt u de scheiding met behulp van één advocaat/mediator. Onder zijn of haar begeleiding maakt u samen met uw partner afspraken. Deze worden schriftelijk vastgelegd in een scheidingsconvenant. Deze stukken worden vervolgens door de advocaat/mediator samen met een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank ingediend.
  U hoeft zelf niet naar de rechtbank en de rechter doet snel schriftelijk uitspraak. De praktijk wijst uit dat scheidingsmediation (mediation door gespecialiseerde advocaat/mediators) meestal de beste, snelste en goedkoopste manier is om uit elkaar te gaan.
 2. Via overleg
  U en uw partner hebben ieder een eigen advocaat. In overleg met u en met elkaar proberen de advocaten tot een overeenstemming te komen. Als dat lukt, leggen zij de afspraken schriftelijk vast in een scheidingsconvenant. Deze stukken worden vervolgens door de advocaat samen met een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank ingediend. U hoeft niet naar de rechtbank en de rechter doet snel schriftelijk uitspraak.
 3. Via de rechter
  Soms lukt het niet om de scheiding te regelen. Niet met een advocaat/mediator en niet in overleg met twee advocaten. In dat geval wordt de zaak aan de rechter voorgelegd. Dat heet een scheiding op tegenspraak. U moet dan ook zelf naar de rechtbank en de rechter beslist over alle punten waarover u het niet eens bent. Denk bijvoorbeeld aan zaken als alimentatie, wie waar gaat wonen en (indien van toepassing) het ouderschapsplan. Zo’n gerechtelijke procedure neemt al gauw enige maanden in beslag. Als de situatie er om vraagt, kan de rechter op aanvraag voorlopige voorzieningen treffen: tijdelijke afspraken tot de scheiding is afgewikkeld. Zo’n tijdelijke regeling kan door de langzame procedure soms wel een een jaar duren.


Bekijk advocaten op de kaart

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige