Wie kan helpen bij een scheiding?

U heeft besloten om uit elkaar te gaan. Wellicht is het een gezamenlijk besluit, maar misschien ook niet. Hoe dan ook: er komt enorm veel op u af. De toekomst is opeens onzeker en er moet van alles geregeld. In deze roerige periode lijkt het soms onmogelijk dat allemaal (zelf) te doen. Wie kan u hierbij helpen?

Als u de knoop heeft doorgehakt om uit elkaar te gaan, dan breekt er een emotioneel heftige periode aan. Een scheiding gaat bijna altijd gepaard met verdriet, boosheid en teleurstelling. Zeker als u niet het initiatief nam voor deze beslissing. Het is een periode vol vragen en onzekerheden, op zowel emotioneel, praktisch als ook op financieel gebied. U zult nieuwe afspraken moeten gaan maken met uw partner over de zorg voor de kinderen, de inboedel, wonen en inkomen. Hieronder leest u welke stappen er bij een scheiding moeten worden gezet en wie u hierbij kan helpen. 

Professionele hulp: juist in die eerste fase belangrijk

De eerste stap is om een advocaat of scheidingsmediator te zoeken. Wacht daar niet te lang mee. Om een scheiding goed te laten verlopen, is het van groot belang dat u in goed overleg samen naar oplossingen zoekt. Oplossingen waar alle partijen zich in kunnen vinden. Juist in de eerste fase van de scheiding is het belangrijk dat u professionele begeleiding zoekt en respectvol met elkaar om kan blijven gaan. Het komt een vlotte en harmonieuze afwikkeling van uw echtscheiding ten goede. 

Echtscheidingsbemiddeling: zo werkt het

Mediation, ook wel echtscheidingsbemiddeling genoemd, helpt u hierbij. Echtscheidingsmediators zijn opgeleid om u te begeleiden in uw onderlinge communicatie, ook bij eventuele conflicten. Doel van mediation is om er samen uit te komen en goede, duidelijke afspraken te maken. De mediator legt deze afspraken voor de partners vast in een ouderschapsplan (afspraken over de kinderen) en convenant (overige afspraken met betrekking tot de scheiding).

Wilt u niet naar een mediator?

Willen of kunnen partners niet samen naar een mediator en hebben ze beiden een eigen advocaat, ook dan zullen de twee advocaten meestal proberen om overeenstemming te bereiken over de zaken die geregeld moeten worden. Soms gaat u dan met uw advocaat en uw partner en zijn advocaat om de tafel, soms doen de advocaten dat namens u. Met name wanneer u een vFAS-advocaat in de arm heeft genomen, zal deze altijd proberen om zo veel mogelijk in overleg met de advocaat van uw partner voor u te bereiken.

Scheiden met een advocaat

Bereiken partners geen overeenstemming over de zaken die geregeld moeten worden, dan kan de rechter worden gevraagd om een beslissing te nemen. Al moet u procederen, dan betekent dat nog niet altijd dat partners daarna met elkaar in een langdurige strijd verwikkeld raken. Soms kunnen zij het simpelweg niet eens met elkaar worden over een bepaald onderwerp en is tussenkomst van een rechter gewenst of nodig. Een vFAS advocaat en scheidingsmediator kan u hierin adviseren en begeleiden.

De scheiding aanvragen

De afspraken tussen u en uw partner worden door de mediator of advocaten vastgelegd in een ouderschapsplan (afspraken over de kinderen) en een convenant (de overige afspraken met betrekking tot de scheiding). Uw advocaat of mediator dient vervolgens een verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechter. Dat kan een gezamenlijk verzoekschrift tot echtscheiding zijn, of een eenzijdig verzoekschrift.
Zijn alle afspraken al door de advocaat of mediator in onderling overleg tussen de partners vastgelegd? Dan is de uitspraak van de rechter vrijwel altijd een formaliteit. Zijn er punten waarover u het niet eens bent, dan beslist de rechter hier op verzoek van de partners of een van hen over. Mocht u het niet eens zijn met zijn uitspraak, dan kunt u deze beslissing altijd nog aanvechten in hoger beroep. Ook ten aanzien van dit punt kan een vFAS advocaat u adviseren en begeleiden.

Inschrijven scheiding bij gemeente

De laatste stap in het scheidingsproces is dat uw advocaat of mediator de uitspraak van de rechtbank, de zogenaamde ‘echtscheidingsbeschikking’, laat inschrijven bij de burgerlijke stand van uw gemeente. De datum van deze inschrijving is uw officiële echtscheidingsdatum.

Hoe lang duurt een scheiding?

Hoe lang de hele echtscheidingsprocedure duurt, verschilt per scheiding en is onder andere afhankelijk van hoe snel u en uw partner het eens worden over alle afspraken die gemaakt moeten worden. Een scheiding kan drie maanden, maar ook langer dan een jaar duren. Juist in de eerste fase van de scheiding is het van groot belang dat u professionele begeleiding zoekt en respectvol met elkaar om kan blijven gaan. Het komt een vlotte en harmonieuze afwikkeling van uw echtscheiding ten goede. 

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

Chat offline

Momenteel is chat niet beschikbaar. Probeer het op een later tijdstip nog eens of gebruik het formulier om uw vraag aan ons te stellen.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

Bedankt, u ontvangt een reactie per e-mail.

1 agent online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige