Wat zijn de voordelen van mediation?

Een goede verstandhouding met elkaar houden tijdens en na de scheiding is belangrijk, maar kan een hele opgave zijn. Een scheidingsmediator helpt de (ex-)partners hun scheiding in goed overleg te regelen. Dat bespaart veel stress en tijd en zorgt vaak voor het herstel van de communicatie tussen degenen die gaan scheiden.

Het inschakelen van een mediator brengt veel voordelen met zich mee. Een crisissituatie in de relationele sfeer omvormen tot een opbouwende samenwerking: daar is de mediator voor. De mediator is onafhankelijk en adviseert niet één van beide partners. De mediator is er voor beiden. Beslissingen neemt de mediator niet, maar hij of zij informeert de partners over de mogelijkheden en begeleidt hen bij het maken van goede, duidelijke afspraken. Zijn er kinderen in het spel? Dan staan de belangen van het kind centraal. De mediator houdt deze belangen altijd in het oog.

Samen aan tafel, rechtstreeks met elkaar in gesprek

Hoe verdelen we het ouderschap? Wie blijft er in het huis wonen? Dit zijn vragen waar de partners samen met de mediator afspraken over maken. Samen aan een tafel, twee partners en een mediator, rechtstreeks met elkaar in gesprek. Door op deze manier met elkaar in contact te zijn, heeft u de kans alles goed met elkaar door te spreken en tot besluiten en afspraken te komen waar u zich beiden in kunt vinden. Uiteindelijke afspraken worden door de mediator vastgelegd in een ouderschapsplan en een convenant. U kunt er van op aan dat de mediator deze afspraken op de juiste manier vastlegt, aangezien vFAS-scheidingsmediators naast mediator ook allemaal gespecialiseerde familierechtadvocaten zijn.
De mediator gaat samen met de partners oplossingsgericht te werk. Wanneer de verstandhouding tussen de partners goed is, kan een scheiding beter worden afgewikkeld, en dat scheelt heel wat energie en tijd. En dát scheelt weer in de kosten. De kosten van de mediator kunnen overigens verdeeld worden tussen de partners.

Mediation is er niet om de relatie te repareren

Een scheiding is hoe dan ook een emotionele gebeurtenis. De kans dat de verhoudingen op scherp komen te staan, is groot. Mediation is niet bedoeld om de relatie te repareren, maar wel om de toekomstige relatie in de nieuwe situatie goed te houden. Zeker als de partners ook ouders zijn, krijgen ze in de toekomst altijd nog met elkaar te maken.
Mediation biedt de ruimte om ook emotionele conflicten op te lossen en bespreekbaar te maken. Dit bevordert het proces van de verwerking van de scheiding en is dus van positieve invloed op de manier waarop u in de toekomst met uw ex-partner omgaat.

Gespecialiseerde scheidingsmediator via de vFAS

Als u een geschikte gespecialiseerde scheidingsmediator zoekt, kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). vFAS-scheidingsmediators hebben minstens vijf jaar ervaring in de advocatuur en zijn gespecialiseerd in scheidingen. Zij hebben naast de advocatenopleiding een extra opleiding van drie jaar gevolgd, zodat ze zich specialist op het gebied van het familierecht mogen noemen. Ze hebben kennis van zaken en maken u wegwijs op financieel en juridisch gebied. Daarnaast begeleiden vFAS-mediators u ook op relationeel en emotioneel gebied.

Mediation voor duidelijke en goede afspraken

De meeste mediations eindigen in een echtscheiding waarbij duidelijke en goede afspraken zijn gemaakt. Een mediationtraject ingaan, geeft echter geen garantie op slagen. Mediation vindt altijd plaats op basis van vrijwilligheid van béide partners.
Wanneer één van de partners niet meer mee wil werken, moeten er alsnog advocaten worden ingeschakeld. Het komt ook wel eens voor dat mensen in een mediationtraject zo lijnrecht tegenover elkaar staan, dat de mediation niet leidt tot het gewenste resultaat. Dan kan het door één van de partijen of door de mediator zelf beëindigd worden.

Toch is een mediationtraject, ook als dit niet slaagt, zelden voor niets geweest. Immers, vaak zijn er al wel onderwerpen besproken waar de partners het wel over eens waren. Deze onderwerpen kunnen worden opgenomen in een deelovereenkomst. Deze blijft ook gelden wanneer de mediation wordt afgebroken.

 

 

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige