Welke plichten heb ik als moeder bij een scheiding met een baby?

Welke plichten heeft u als moeder bij een scheiding met een baby? Mag u alleen voor het kind zorgen of moet u de zorg delen met de vader?

Ook de vader heeft recht op omgang met de baby. Dat betekent dat u ervoor moet zorgen dat hij zijn kindje regelmatig ziet. Het beste is om hier samen goede afspraken over te maken. U als moeder hebt automatisch ouderlijk gezag.

Dit betekent dat u jullie kindje moet verzorgen en opvoeden en dat u de wettelijke vertegenwoordiger bent van het kind. Heeft de vader ook het ouderlijke gezag dan heeft hij dezelfde rechten en plichten als u.

U heeft dus het recht en de plicht om jullie kindje samen op te voeden. Daarnaast heeft u de plicht om de vader te informeren en te raadplegen bij belangrijke zaken, zoals bezoek aan de huisarts of een vakantie naar het buitenland met jullie kindje. U heeft ook toestemming nodig als u wilt verhuizen. Als u beiden ouderlijk gezag heeft, dan bent u verplicht om samen een ouderschapsplan te maken. Hierin staan afspraken over 

  • de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken
  • de manier waarop jullie als ouders elkaar informatie verschaffen en elkaar raadplegen over belangrijke zaken met betrekking tot de persoon en het vermogen van het kind
  • de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van het kind

Hechting bij een baby belangrijk voor later

In het eerste jaar van zijn leven hecht een baby zich aan zijn ouders. Een goede hechting met beide ouders is belangrijk voor het kind, onder andere voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. Kinderen bij wie de hechting slecht is verlopen, lopen meer risico op problemen op school en bij het aangaan van vriendschappen en relaties. Voor een goede hechting met allebei de ouders moet de baby beide ouders regelmatig - dat wil zeggen meerdere keren per week - zien. Maar alleen ‘zien’ is niet genoeg: zowel de vader als de moeder moet de baby voeden, wassen, knuffelen, troosten en met de baby spelen voor een stevige hechting. Een omgangsregeling van een weekend in de twee weken is dus ook niet aan te raden voor een goede hechting.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige