‘Denk aan de grafrechten als u uit elkaar gaat!’

Wie uit elkaar gaat en kinderen heeft, maakt verplicht een ouderschapsplan. Hierin staat hoe de ouders hun ouderschap na de scheiding samen vorm gaan geven. Denk aan wie wat voor de kinderen betaalt en wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Maar soms wordt niet aan de overleden kinderen gedacht. Nicole Pelser kan erover meepraten; als moeder heeft ze niks te zeggen over het graf van haar overleden dochtertje. Ze wil graag andere ouders waarschuwen.

Twintig jaar geleden kregen Nicole Pelser en haar toenmalige man een dochtertje, Isa, dat 5 dagen na haar geboorte overleed. Isa werd begraven en de grafrechten kwamen op naam van haar man te staan. Het echtpaar kreeg nog twee kinderen en ging uit elkaar. ‘Dit jaar kregen we een brief of we de grafrechten wilden verlengen’, vertelt Nicole. ‘Ik heb toen voorgesteld om de grafrechten op ons beider naam te zetten en daar ging mijn ex-man mee akkoord. Maar helaas blijkt dat niet mogelijk te zijn; grafrechten kunnen maar op 1 naam staan. De grafrechten overschrijven op mijn naam wil mijn ex-man niet. Doordat hij de grafrechten heeft, heb ik feitelijk niets over het graf te zeggen. Als hij zijn moeder bij mijn dochtertje wil begraven en ik wil dat niet, kan ik dat niet tegenhouden. En stel, hij overlijdt plotseling, dan gaan de grafrechten niet automatisch naar mij, maar naar de eerste die zijn vinger opsteekt. Omdat we samen kinderen hebben, hebben we contact met elkaar en zal ik het weten als hij overlijdt. Maar stel, je hebt geen contact meer, je ex-partner overlijdt en de grafrechten verlopen. De begraafplaats blijft de post gewoon naar het laatst bekende adres sturen. Ik wil andere ouders graag waarschuwen voor dit doemscenario. Ik zou willen dat grafrechten standaard worden opgenomen in het ouderschapsplan en daar ben ik dan ook een petitie voor gestart: https://grafrechtenbijechtscheiding.petities.nl.’

Relatiegeschiedenis doornemen bij de mediator

Saskia Braun, vFAS-advocaat en mediator: ‘Dit is een ontzettend wrang verhaal. Mevrouw Pelser snijdt een belangrijk onderwerp aan, waar veel mensen niet op bedacht zijn bij het regelen van hun scheiding. Als mensen te maken krijgen met een scheiding spelen er veel emoties. Die bemoeilijken het om rationeel te denken en helpen zeker niet bij het nemen van belangrijke beslissingen. Deze mensen hebben iemand nodig die samen met hen op een rij zet wat er geregeld moet worden. De gespecialiseerde advocaten en mediators van de vFAS kunnen daarbij helpen. Zij zullen doorvragen naar de geschiedenis van de relatie, zodat niet alleen wordt stilgestaan bij de levende kinderen, maar ook bij de overleden kinderen.

Grafrechten zijn geen verplicht onderdeel van het ouderschapsplan, maar als dit speelt, is het wel verstandig hier afspraken over te maken en die op te nemen in het ouderschapsplan of scheidingsconvenant. Zo kan er bijvoorbeeld worden afgesproken dat als het grafrecht verloopt, de andere ouder zal worden geraadpleegd of dat in het testament wordt opgenomen dat het grafrecht bij overlijden aan de andere ouder wordt overgedragen.’

 

 

 

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige