Wat is een ouderschapsplan?

Ouderschapsplan vFAS

Als u gaat scheiden, moeten er afspraken gemaakt worden over de kinderen. Die moeten ouders vastleggen in een ouderschapsplan. Wat moet er allemaal in zo’n plan komen te staan?

Voor ouders van minderjarige kinderen is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Dit geldt voor gehuwde, geregistreerde en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. Het plan moet door beide ouders worden ondertekend en door een rechter worden bekrachtigd.

Een aantal punten komt in het ouderschapsplan verplicht aan bod:

  • De zorg en opvoeding van (zorgregeling)
  • Hoe de ouders elkaar informatie geven over belangrijke onderwerpen, zoals schoolkeuze.
  • De kinderalimentatie. Dat wil zeggen; ieders aandeel in de kosten van de verzorging en opvoeding;

Daarnaast is het goed om af te spreken om het ouderschapsplan periodiek door te nemen. Kinderen groeien op en de situatie verandert. Zo blijven de regels helder.

Wat ouders beslissen over de kinderen, is per situatie anders. Het is in ieder geval belangrijk om de kinderen op een passende manier te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Ouders zijn verplicht om in het plan op te nemen hoe ze dit gaan doen.

Voor een model ouderschapsplan, klik hier.

Als u gaat scheiden, moeten er afspraken gemaakt worden over de kinderen. Die moeten vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Wat moet er allemaal in zo’n plan komen te staan?

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige