Hoe kan ik met mijn kinderen rondkomen nu de partneralimentatie nog maar 5 jaar geldt?

zorgen over rondkomen met kinderen wat zijn de gevolgen van de verkorting van de partneralimentatietermijn?

Wanneer een huwelijk eindigt, bestaat de wettelijke plicht om partneralimentatie te betalen aan de partner die niet zelf in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien. Op 1 januari 2020 is de Wet Herziening Partneralimentatie ingegaan; de maximale termijn is hiermee teruggebracht van maximaal 12 naar maximaal 5 jaar. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor alleenstaande ouders met jonge kinderen?

De nieuwe regel geldt uitsluitend voor echtscheidingsverzoeken die na 1 januari 2020 zijn ingediend. Bovendien gelden er enkele belangrijke uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer de alimentatiegerechtigde ouder de zorg draagt voor jonge kinderen. In dat geval eindigt de partneralimentatietermijn pas wanneer het jongste kind dat uit het huwelijk is geboren, 12 jaar oud wordt. De termijn is dan maximaal 12 jaar.

Tevens is in de wet een zogenaamde hardheidsclausule opgenomen. Stel dat de omstandigheden van de alimentatiegerechtigde zodanig zijn dat beëindiging van de partneralimentatietermijn niet redelijk kan worden geacht, dan kan de rechter worden verzocht de termijn te verlengen. Bijvoorbeeld wanneer de alimentatiegerechtigde ouder de zorg draagt voor een gehandicapt kind of wanneer de alimentatiegerechtigde tijdens het huwelijk arbeidsongeschikt is geworden en niet (volledig) kan terugkeren op de arbeidsmarkt.

Het is in ieder geval van belang om samen afspraken te maken over eventuele partneralimentatie; de advocaat-mediator is van alle juridische omstandigheden op de hoogte om u daarbij goed te begeleiden.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige