Fiscale gevolgen van scheiding als uw partner een eigen zaak heeft

Afstemming kan geld schelen: gezamenlijk overleg kan fiscale voordelen bieden na een scheiding. Ook als u geen zelfstandig inkomen heeft of uw partner een eigen zaak heeft. In het jaar van de scheiding biedt de belastingdienst verschillende mogelijkheden voor aftrekposten.

In gesprekken met de echtscheidingsadvocaat staan goede afspraken over de kinderen, praktische zaken en de financiële verdeling centraal. ‘Maar daarnaast is het heel belangrijk om als ex-partners ook de fiscale gevolgen van een scheiding samen in kaart te brengen en de aangiftes op elkaar af te stemmen’, zeggen Frank van den Barselaar en Tom van Baaren, beiden fiscaal jurist en adviserend voor leden van vFAS, vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators. ‘Dat is misschien emotioneel lastig… Zeker als je niet degene bent die de scheiding heeft ingezet. Maar afstemming kan beide partijen fiscaal voordeel opleveren. Als u geen zelfstandig inkomen heeft, is dit zeker het overwegen waard. Want in het jaar van scheiding biedt de fiscus verschillende mogelijkheden voor toerekening van aftrekposten en inkomsten.’

Vul allebei hetzelfde in op de aangifte!

Partneralimentatie gaat in zodra er duurzaam gescheiden wordt geleefd. Een formele scheiding hoeft dan nog niet te zijn uitgesproken. Tijdelijke stortingen tot de scheiding definitief is, gelden als alimentatie. Vul beiden hetzelfde bedrag in op de aangifte, anders volgen naheffingen.
Bent u als ex-partner financieel afhankelijk en heeft u nog geen zelfstandig inkomen, probeer dan wat betreft de hoogte van de partneralimentatie altijd samen tot een redelijke schikking te komen. Van den Barselaar: ‘Je kunt bijvoorbeeld overeen komen dat gedurende vier jaar de partner- en kinderalimentatie relatief iets hoger uitvalt, met de afspraak dat er daarna gestreefd wordt naar economische zelfstandigheid.’ Van Baaren vult aan: ‘In dat geval zou ik aanraden om een fiscaal specialist in te schakelen, als onderdeel van de scheidingsafspraken. Deze maakt in overleg een persoonlijke financiële planning, voor een termijn van bijvoorbeeld tien jaar. Hierin wordt alles meegenomen. Woning, studiekosten kinderen, fiscale aftrekposten, alimentatie en toewerken naar economische zelfstandigheid. Zo’n planning geeft beide ex-partners enorme rust, en vooral degene die op het moment van scheiding nog geen zelfstandig inkomen heeft.’

Scheiding goed fiscaal afwikkelen

Alle vFAS echtscheidingsadvocaten hebben toegang tot het zogenaamde Model fiscale bepaling. Deze handleiding is ontwikkeld door Van den Barselaar en Van Baaren. Beiden: ‘Hierin staat alles om de scheiding ook fiscaal goed af te wikkelen. Zodat je zeker weet dat bij het opstellen van het convenant aan alles is gedacht, ongeacht iemands specifieke situatie.’

 

 

 

 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige