Verandert mijn alimentatie als ik ga samenwonen?

Tijdens de scheiding zijn er afspraken gemaakt over de partneralimentatie. Maar in de loop van de jaren kan een situatie veranderen. Wat gebeurt er met de partneralimentatie als één van de twee ex-partners gaat samenwonen met een nieuwe liefde?

U heeft geen recht meer op alimentatie van uw ex-partner wanneer u met een nieuwe partner gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Dat staat in de wet.

Is er sprake van duurzaam samenwonen?

Wanneer iemand die partneralimentatie ontvangt, gaat samenwonen, ligt dit minder eenvoudig. De kans is groot dat in het geval van ‘duurzaam samenwonen’ het recht op partneralimentatie van de ex-partner óók vervalt. Duurzaam samenwonen houdt in dat u en uw nieuwe partner blijvend een gezamenlijke huishouding voeren. Als het ware leeft u op dezelfde manier samen als bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.

Ex-partner kan wijziging aanvragen

Een wijziging kan altijd door één van de twee ex-partners aangevraagd worden: de rechter kijkt dan opnieuw naar de behoeftigheid en draagkracht. Zo kan één van de ex-partners bijvoorbeeld om een verlaging van zijn betalingsverplichtingen vragen. Dat kan als hij of zij zelf minder gaat verdienen. Of wanneer de ontvangende partner juist meer gaan verdienen. Een wijziging kan dus ook worden aangevraagd als de ontvangende partner opnieuw is gaan trouwen of samenwonen. Uiteindelijk is het dan aan de betaler van de alimentatie om te bewijzen dat er sprake is van duurzaam samenwonen.

Vertel aan uw ex dat u wilt gaan samenwonen of trouwen  

Het is altijd verstandig om een nieuwe relatie, trouw- of samenwoonplannen zelf aan de ex-partner te melden, zeker wanneer u samen kinderen heeft. Dit kan een hoop miscommunicatie (via de kinderen) en conflicten voorkomen. Wanneer de ex-partners er niet samen uitkomen, kan een mediator uitkomst bieden. Vraagt u altijd eerst juridisch advies aan een vFAS advocaat-of scheidingsmediator, voordat u zelf alimentatieafspraken gaat wijzigen of aanpassen.
lk jaar wordt op 1 januari de alimentatie aangepast, dat gebeurt aan de hand van de gemiddelde loonstijging. De partneralimentatie is vastgesteld op basis van de levensstandaard tijdens het huwelijk maar ook op de financiële draagkracht van de ex-partner.

Kinderalimentatie komt niet te vervallen 

Kinderalimentatie komt in geen van deze scenario's te vervallen. De niet-verzorgende ouder is en blijft altijd verplicht om een bijdrage aan zijn of haar kind te leveren. 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige