Zes gouden tips voor een onvergetelijke kerst

tips voor een gezellige kerst in coronatijd voor gescheiden ouders
Den Haag – 7 december 2020 – Regelingen en beperkingen leiden tijdens de aankomende feestdagen tot onzekerheid voor (kinderen van) gescheiden ouders. Omdat menig Nederlander juist nu behoefte heeft aan gezelligheid en saamhorigheid heeft de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) zes tips voor een ontspannen kerst voor gescheiden ouders in coronatijd. Planning, afspraken en afstand vormen de leidraad naast de gezamenlijke beslissing er een ongedwongen samenzijn van te maken. Voor zowel de kinderen als de ouders wordt dit een onvergetelijke, en hopelijk ongedwongen kerst.

1. Plan vroegtijdig onderling overleg
In de directe omgeving gelden veel extra regels en maatregelen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Deze regels zijn onderhevig aan veranderingen, daarom adviseert de vFAS om samen tijdig te kijken naar de (on)mogelijkheden om familietradities door te laten gaan, al dan niet in aangepaste vorm. 

2. Laat ouderschapsplan de leidraad blijven
Het ouderschapsplan biedt houvast en structuur; belangrijk voor ouder én kind. Volg de vastgelegde afspraken ook in deze onzekere tijd zoveel mogelijk. Indien bepaalde activiteiten vanwege het virus moeten worden aangepast, dan is het zaak contact op te nemen met de ex-partner en een nieuwe afspraak te maken. 

3. Checken van te bezoeken locaties
Overleg en wees open naar elkaar over de wederzijdse plannen en activiteiten tijdens de vakantie. Controleer vooraf welke regels en afspraken er gelden op een bepaalde te bezoeken plek. Bekijk de risico’s en bespreek ze. 

4. Wat als ….?
In het geval dat er zich een situatie voordoet waarin ex-partners het oneens zijn, levert dat spanning op. Om te voorkomen dat de sfeer wordt beïnvloed kan een bemiddelaar uitkomst bieden. Bijvoorbeeld een wederzijdse vriend of familielid. Ook kan dit een gezinscoach, uw advocaat/mediator of eventueel de huisarts zijn. 

5. Een stapje terug
Het wederzijds doel is hetzelfde: een ontspannen samenzijn met de kinderen. Belangrijk is het om beiden bereid te zijn om de regels, met betrekking tot ieders gezondheid en veiligheid, na te leven. Ook wanneer deze tussentijds worden aangepast. Neem een stapje terug indien nodig.  

6. Creatieve alternatieven
Dit jaar wordt een uitzondering voor iedereen, niet alleen voor gescheiden ouders. Iedereen is onzeker en bezorgd. Er ontstaan nieuwe manieren om samen te komen en de feestdagen te vieren. Voor sommigen betekent dat samenkomen via Zoom; anderen organiseren kleine, korte bijeenkomsten op anderhalve meter, of een activiteit in de buitenlucht. Zorg samen voor een goede balans en beperk de risico’s.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige