Reizen in coronatijd - mag mijn kind wel of niet met mij mee?

reizen met kinderen in coronatijd
Als u met uw minderjarige kind(eren) op vakantie wilt gaan, is instemming van de andere ouder nodig. Als u deze niet krijgt, kunt u de rechter verzoeken om voor de door u voorgenomen vakantie vervangende toestemming te verlenen die in de plaats komt van de toestemming van de andere ouder.

In de huidige coronatijd worden dergelijke verzoeken tot vervangende toestemming steeds meer gedaan, ook in geval van bestemmingen waar een negatief (oranje) reisadvies voor geldt.

Algemene regel in het geval van een negatief reisadvies

De Rechtbank Den Haag heeft in een (nog) niet gepubliceerde uitspraak overwogen dat in het geval dat sprake is van een voor een land geldend negatief reisadvies, de algemene regel is dat geen sprake kan zijn van het verlenen van vervangende toestemming voor een vakantie naar deze bestemming. Niet alleen kan het reizen naar een dergelijke bestemming leiden tot onwenselijke situaties, aangezien ziektekosten- en/of reisverzekeraars in dat geval eventueel gemaakte kosten niet vergoeden, ook bestaat het risico dat de onstabiele situatie ter plekke escaleert en terugkeer naar Nederland wordt beperkt of helemaal niet meer mogelijk is. Dat kinderen een aanzienlijk lagere kans hebben om met het Corona-virus besmet te worden, zoals in deze zaak door de vader werd gesteld, maakt dit niet anders.

Wat ook zwaar meeweegt is de mogelijke consequentie dat een kind zowel bij aankomst als bij terugkomst van vakantie te maken kan krijgen met een 14-dagen quarantainemaatregel, wat zeker voor kinderen zeer onwenselijk is.

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. M.P.J. (Petra)  Frederiks

mr. M.P.J. (Petra) Frederiks

Werkzaam bij: Delissen Martens advocaten belastingadviseurs B.V.

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige