Mening kind onder 12 jaar van belang bij (v)echtscheiding

Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar hebben momenteel geen stem tijdens (v)echtscheidingszaken. Daar moet verandering in komen, vindt D66. De politieke partij is van mening dat de leeftijdsgrens losgelaten moet worden. “Kinderen kunnen heel goed aangeven wat zij willen als hun ouders uit elkaar gaan”, aldus Vera Bergkamp, Kamerlid van D66, tijdens het debat over vechtscheidingen.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie onderzoekt momenteel of kinderen onder de 12 jaar ook gehoord kunnen gaan worden wanneer hun ouders in scheiding liggen. Temeer omdat 10 tot 15 procent van de scheidingen uitmondt in een vechtscheiding waarvan kinderen vaak de dupe worden. Twee jaar geleden introduceerde het kabinet daarom al een actieplan. Dit plan voorschreef 30 punten om het aantal vechtscheidingen te verminderen. In het plan kwamen onder meer vrijwillige mediation en een grotere rol voor de rechter in een echtscheidingszaak aan de orde. Dit zijn de zogenoemde regierechters. Inmiddels zijn er met deze regierechters positieve ervaringen opgedaan en gaan ze wellicht landelijk ingevoerd worden.  De vFAS pleit al jaren voor een (verantwoorde) participatie van kinderen. Bijvoorbeeld met behulp van een bijzondere curator, op grond van internationale wetgeving.
 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige