Scheiden bij geregistreerd partnerschap

U heeft een geregistreerd partnerschap maar wilt uw relatie beëindigen. Wellicht vraagt u zich af hoe dit precies in zijn werk gaat; zijn de stappen vergelijkbaar met het ontbinden van een huwelijk of zijn er verschillen? En zo ja, welke dan precies?

Trouwen of geregistreerd partnerschap
Wanneer u uw relatie officieel wilt maken, kunt u ervoor kiezen te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap af te sluiten. Deze samenlevingsvormen lijken op elkaar: in beide gevallen worden door de wet een aantal zaken geregeld bij het afsluiten van de overeenkomst. Zo is er de wettelijke verplichting om voor elkaar te zorgen, geldt (tenzij u dit anders afspreekt) een beperkte gemeenschap van goederen en u wordt automatisch elkaars erfgenaam.

Uit elkaar zonder rechter
Er zijn echter ook enkele verschillen. Het ja-woord is bij een geregistreerd partnerschap bijvoorbeeld niet verplicht, maar een belangrijker verschil betreft de beëindiging van de relatie. Wanneer u bent getrouwd en u wilt scheiden, dan kan alleen de rechter het huwelijk beëindigen. Heeft u een geregistreerd partnerschap, dan hoeft deze niet altijd via de rechtbank te worden ontbonden. Voorwaarde daarbij is wel, dat u samen geen minderjarige kinderen heeft en dat u het samen eens bent met elkaar. Is dit niet het geval, dan is alsnog een rechter nodig.

Beëindigen geregistreerd partnerschap zónder minderjarige kinderen
Heeft u samen geen minderjarige kinderen en bent u het in grote lijnen met elkaar eens, dan kunt u uw relatie met behulp van een advocaat of notaris beëindigen. Hij of zij stelt voor u de afspraken, bijvoorbeeld over alimentatie of pensioen, op in een beëindigingsovereenkomst. Gaat u hiermee beiden akkoord, dan kan de verklaring beëindiging partnerschap worden ondertekend. Dit doet u samen, in het bijzijn van de advocaat of notaris.

Beëindigen geregistreerd partnerschap mét minderjarige kinderen
Heeft u minderjarige kinderen, dan is in alle gevallen een advocaat nodig. Het is in dat geval namelijk verplicht om, naast een beëindigingsovereenkomst, een ouderschapsplan op te stellen. Hierin maakt u afspraken over de verzorging en de opvoeding van uw kinderen. De advocaat dient vervolgens beide documenten in bij de rechtbank om de rechter te vragen het geregistreerd partnerschap te ontbinden. Ook wanneer u geen kinderen heeft, maar het niet met elkaar eens kunt worden, loopt de procedure via de rechter en heeft u een advocaat nodig.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige