Wie het eerst komt, die het eerst maalt

echtscheidingsprocedures verschillen per land
Ieder land heeft zijn eigen regels. Sommige regels zijn gunstiger voor de één dan voor de ander. Dat geldt ook bij een internationale echtscheiding. Als u als Nederlands stel in het buitenland woont, dan kunt u de echtscheidingsprocedure in de meeste gevallen zowel aan de Nederlandse rechter voorleggen, als aan de rechter van het land waar u woont. De gevolgen voor de uitkomst van de procedure kunnen per land verschillen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat de voor u gunstige rechter de echtscheiding behandelt? Heel eenvoudig, zorg dat u de eerste bent!

Jaap en Eva zijn getrouwd en wonen sinds enkele jaren in Zweden. Jaap kan in Zweden niet goed aarden. Ze zijn plannen aan het maken om naar Nederland terug te keren. Jaap heeft al wat huizen bekeken en heeft zicht op een nieuwe baan. Maar eigenlijk wil Eva niet terug. Zij is gelukkig in Zweden en wil haar baan niet opgeven. Jaap stelt haar voor de keuze, ze gaat mee naar Nederland of hij gaat alleen. Eva blijft en Jaap vertrekt. De breuk tussen Jaap en Eva is een feit. Jaap legt zijn zaak voor aan een Nederlandse advocaat. De conclusie is dat het voor hem het meest gunstig is om de echtscheiding aan de Nederlandse rechter voor te leggen. Eva heeft van een Zweedse advocaat begrepen dat een echtscheiding in Zweden voor haar voordeliger is. Zij dienen allebei een verzoekschrift in; Jaap bij de rechtbank in Den Haag en Eva bij de rechtbank Stockholm. Er is dus sprake van samenloop; dezelfde zaak wordt bij rechtbanken in twee verschillende landen ingediend. We noemen dit litispendentie. In Nederland geldt dan de regel 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'. Met andere woorden, als Eva de echtscheiding als eerste heeft voorgelegd aan de Zweedse rechter, dan moet de Nederlandse rechter zich onbevoegd verklaren. De echtscheiding zal dan in Zweden afgewikkeld moeten worden, met alle gevolgen van dien voor Jaap.

Deze regel heeft uiteraard als groot voordeel dat voorkomen wordt dat dezelfde echtscheiding in twee landen wordt behandeld. Hiermee wordt het risico op tegenstrijdige uitkomsten voorkomen. De regel creëert daarentegen een 'rat race' tussen echtgenoten; dien zo snel mogelijk je echtscheidingsverzoekschrift in om de rechter van jouw voorkeur vast te leggen. Waar in het kader van echtscheiding de voorkeur wordt gegeven aan mediation en scheiden in overleg, staat deze snelle gang naar de rechter in feite haaks op dit uitgangspunt. Kiezen voor overleg, betekent het risico lopen dat de ander alsnog het echtscheidingsverzoekschrift indient bij de voor u ongunstige rechtbank.

Als gehuwden ervoor kiezen in het buitenland te gaan wonen, is het goed om na te denken over de bevoegde rechter en het toepasselijk recht bij echtscheiding. U kunt in dit kader afspraken opnemen in de huwelijksvoorwaarden. Niet alleen is het goed om vooraf te weten waar u aan toe bent, het voorkomt ook dat de zaak in geval van echtscheiding onnodig escaleert, doordat te snel een procedure wordt gestart.

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. F. (Froukje)  Dunki Jacobs

mr. F. (Froukje) Dunki Jacobs

Werkzaam bij: Hans Familierecht Erfrecht

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige