Echtscheiding lang niet altijd een complexe (v)echtscheiding

Reactie van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, kortweg 'vFAS', op de uitzending van dinsdag 15 maart over ‘ complexe (v)echtscheidingen'. Het onderzoeksprogramma dat misstanden aan de kaak stelt liet in de uitzending onder meer ervaringsdeskundige kinderen aan het woord.

Merendeel scheidingen kent goede afloop

Volgens de vFAS kun je van een complexe scheiding spreken als ex-partners niet alleen elkaars belangen uit het oog zijn verloren, maar ook die van hun kinderen en jarenlang met elkaar doorprocederen. “Onze leden zijn van mening dat, elke complexe scheiding er een te veel is, maar niet elke procedure houdt echter een complexe scheiding in”, aldus Dianne Kroezen bestuursvoorzitter van de vereniging. Volgens CBS-cijfers vindt in 82 % van de scheidingsprocedures geen geschil plaats. Dat betekent dat in 18 % van de procedures partijen het met elkaar oneens zijn. Een deel daarvan ontpopt zich als een complexe scheiding. Ter voorkoming van langdurige procedures pleit de vFAS voor nadere specialisatievereisten voor de advocaten, die scheidingszaken mogen behandelen en voor vroegtijdig toepassen van een regiezitting. Daarmee kan bij het begin duidelijk worden of er sprake is van een mogelijke complexe scheiding, die voorkomen kan worden met behulp van gespecialiseerde advocaten.

Veel langslepende en dure procedures

Zelfredzaamheidproducten, die onder andere goedkoop online verkrijgbaar zijn zonder enige vorm van besprekingen, baren de vereniging grote zorgen. De vFAS-advocaten merken namelijk dat ouders zich na het inwinnen van dergelijke informatie en adviezen alsnog tot een gespecialiseerde familierechtadvocaat moeten wenden. Deze moet de in het verleden gemaakte fouten of omissies herstellen. Vaak brengt dit de nodige kosten, maar vooral langslepende procedures met zich mee met alle gevolgen van dien voor de betrokken kinderen. De vFAS-advocaat-scheidingsmediator kijkt naar oplossingen voor geschillen, die ertoe moeten leiden dat de relatie tussen ouders niet onnodig wordt beschadigd. De vereniging meent dat het voor ouders zeer belangrijk is om de scheiding op een goede, respectvolle manier af te wikkelen.

Uit elkaar, met respect voor elkaar

De vFAS zet zich reeds jarenlang in voor het belang van het kind en is van mening dat je als ouders met elkaar moet blijven overleggen. In de loop der jaren veranderen situaties en ook dan zal er moeten worden gekeken wat het beste is voor het kind. Professionele begeleiding bij het opstellen van het ouderschapsplan, met expertise op zowel familierechterlijk gebied als mediationvaardigheden, biedt in zulke gevallen uitkomst. De vereniging maakt zich hard dat ouders wanneer mogelijk schikken en zoeken naar een goede, duurzame oplossing onder de begeleiding van een gespecialiseerde scheidingsadvocaat/-mediator. Ook stelt de vereniging dat de advocaat een eigen verantwoordelijkheid heeft. Zo zal hij de cliënt moeten wijzen op het effect van een langdurige procedure op het welzijn van kinderen.

Over de vFAS

De vFAS is een vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht en is houder van het keurmerk Specialisatievereniging van de Nederlandse Orde van Advocaten. Het merendeel van de aangesloten leden is gespecialiseerd advocaat-scheidingsmediator. De advocaat-scheidingsmediator begeleidt mensen die in onderling overleg de gevolgen van een (echt)scheiding willen regelen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige