De geboorte van een kindje en ouderschapsverlof

Wanneer u en uw partner een kindje krijgen en u ouderschapsverlof wilt opnemen, kan dit een reden zijn om de partneralimentatie aan uw ex-partner te laten wijzigen. In dit blog vertel ik er graag meer over.

Situatieschets

  • U bent enkele jaren geleden gescheiden en hebt een nieuwe partner gevonden waarmee u in verwachting bent of al een kindje hebt gekregen. Het inkomen dat u nu maandelijks verdient, zal (binnenkort) over meer mensen moeten worden verdeeld.
  • U wilt graag ouderschapsverlof opnemen om zo een rol in het leven van uw kindje te kunnen spelen. Op die manier kunnen uw nieuwe partner en u de zorg- en opvoedtaken beter verdelen. U wilt daarom in plaats van een fulltime werkweek naar een werkweek van 32 uur; een verandering die eveneens invloed heeft op uw inkomen.
  • U vraagt zich af of u de partneralimentatie die u betaalt aan uw ex-partner op grond van deze gewijzigde omstandigheid opnieuw kan laten berekenen.

Vader klopte aan met vraag of partneralimentatie naar beneden kon
Onlangs meldde een vader zich bij mij waarvoor deze situatie gold. Zijn ex-partner stelde zich op het standpunt dat het krijgen van een kindje met een nieuwe partner geen rechtens relevante wijziging oplevert op basis waarvan de hoogte van de partneralimentatie zou moeten worden gewijzigd.

De rechtbank oordeelde in zijn voordeel
De rechtbank was van oordeel dat de geboorte van een kindje binnen de nieuwe relatie van de vader weldegelijk een rechtens relevante wijziging oplevert. Rekening houdend met de nieuwe omstandigheden in het leven van de vader, was een nieuwe beoordeling van de hoogte van de partneralimentatie volgens de rechtbank dan ook op zijn plaats. De rechtbank benadrukte daarbij dat de onderhoudsplicht voor kinderen voorgaat op die van de partner.

Er was bovendien ruimte voor ouderschapsverlof
Namens de vader stelde ik mij in deze zaak daarnaast op het standpunt dat de vader gewoon ouderschapsverlof moet kunnen opnemen en dus 32 uur in plaats van 40 uur mocht gaan werken.  Voor wat betreft het opnemen van ouderschapsverlof was de rechtbank van oordeel dat elk kindje recht heeft op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders. Daarom dient de vermindering van het inkomen volgens de rechtbank niet voor risico van het gezin te komen. De rechter nam daarom een 32-uurige werkweek als uitganspunt bij het vaststellen van de nieuwe partneralimentatie.

Onderneem tijdig actie als je eenzelfde doel voor ogen hebt
Door de uitspraak van de rechtbank heb ik een mooi resultaat voor de vader kunnen behalen. Mede gelet op de lange doorlooptijden bij de rechtbank zou ik u willen adviseren tijdig contact met een familierechtadvocaat op te nemen. De partneralimentatie wijzigt immers pas als de wederpartij akkoord is of wanneer de rechtbank uitspraak heeft gedaan. Door tijdig actie te ondernemen voorkomt u dat u maandenlang teveel aan uw ex-partner betaalt en dit teveel betaalde bedrag niet terug ontvangt.

Heeft u verdere vragen over dit onderwerp? Krijgt u (mogelijk) te maken met een dergelijke situatie? Neem dan gerust contact op met één van de familierechtadvocaten/mediators van de vFAS via de button 'vind advocaat'.

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. M.P.G. (Michelle)  Roobeek

mr. M.P.G. (Michelle) Roobeek

Werkzaam bij: Hendrikx Advocaten

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige