Nog samen in één huis, maar praten gaat niet meer

Nog samen in één huis, maar praten gaat niet meer

Theo (46) komt bij mij om hulp bij zijn scheiding. Zijn vrouw Maaike (47) heeft al eerder een advocaat in de arm genomen om te gaan scheiden. De twee blijken nauwelijks nog met elkaar te praten. Maaike wil helemaal geen gesprekken meer. Alles wat ze wil, is dat Theo het huis verlaat.

Maaike zegt daarbij steeds dat het háár woning is en dat Theo de woning toch niet kan betalen. Ik begrijp al snel van Theo dat dat klopt. Hij heeft op dit moment geen baan en dus geen inkomsten. Hij wíl dus wel weggaan, maar heeft simpelweg geen andere woonruimte. Hij heeft bovendien niet het geld om een andere woning te huren. Het eerste dat ik doe, is contact opnemen met de advocaat van Maaike. Het is echter geen vFAS-advocaat en ik vang bot. Mijn uitnodiging om samen te praten, wordt afgewezen.

Het huis verlaten

Als er geen sprake is van overleg samen of tussen de advocaten, zit er niets anders op dan naar de rechter te gaan. Tijdens de rechtszaak vraagt Maaike om voortaan in de woning te mogen wonen. Een vraag die ik verwachtte en al van tevoren met Theo heb besproken. Tijdens de rechtszitting spreken Theo en Maaike samen af dat hij nog twee maanden in het huis mag blijven. Daarna moet Theo de woning verlaten.

Verzoek om partneralimentatie verbaast me

Wat me verrast is het verzoek van Maaike’s advocaat om partneralimentatie. Het is klip en klaar dat Maaike meer inkomsten heeft dan Theo. Juist daarom heb ik voor Theo een verzoek om partneralimentatie ingediend. Wij willen dat Maaike partneralimentatie gaat betalen. Voor het berekenen van de partneralimentatie is het belangrijk om alle financiële informatie te hebben. Als niet alle informatie boven tafel komt, wordt er een schatting gemaakt. Die schatting valt bijna altijd uit in het nadeel van de persoon die de financiële stukken niet op tafel legt.

Maaike moet haar ex-man elke maand betalen

De advocaat van Maaike heeft ondanks mijn vragen de financiële stukken niet aan mij gegeven. Ik heb daarom gegokt hoeveel Maaike zou kunnen betalen. Ik denk dat Maaike vierhonderd euro per maand kan betalen, maar voor de zekerheid heb ik bij de rechter om zeshonderd euro gevraagd. Doordat de advocaat van Maaike niet alle stukken heeft ingeleverd, wijst de rechter het verzoek zonder pardon toe. Maaike moet haar ex-man voortaan zeshonderd euro per maand betalen.

Theo doet afstand van de partneralimentatie

Als de advocaat van Maaike wél alle stukken zou hebben ingeleverd, zou de alimentatie waarschijnlijk een stuk lager zijn geweest (het blijft onduidelijk hoeveel lager). Wellicht kan zij het bedrag helemaal niet betalen. Ik bespreek het met Theo en het voelt voor hem als onredelijk. Daarom doet hij afstand van de partneralimentatie. Toevallig vindt hij korte tijd daarna een baan en heeft hij voldoende eigen inkomsten. Maaike heeft geluk dat Theo voor rede vatbaar is en niet zijn hakken in het zand zet. Maar eerlijk gezegd had ze beter een goede advocaat kunnen zoeken voor haar scheiding.

Linda Elbertse, advocaat en scheidingsmediator
Advocatenkantoor Elbertse (samenwerkend met Advocatenkantoor Berkouwer) - Schiedam
www.berkouweradvocaat.nl 

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. L.E.M. (Linda)  Elbertse

mr. L.E.M. (Linda) Elbertse

Werkzaam bij: Advocatenkantoor Elbertse

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige