Ik wil scheiden, maar het mag niet van mijn geloof, wat kan ik doen?

Soms zijn huwelijksproblemen niet meer te repareren en lijkt een scheiding onafwendbaar. Maar wat als het geloof u belemmert of u zich als gelovige bezwaard voelt dit besluit te nemen? Zijn er alternatieven?

De ‘echte’ scheiding volgens de reguliere weg
In Nederland zijn er strikt genomen twee manieren om te scheiden. Vanzelfsprekend is er de gebruikelijke echtscheiding, al dan niet samen met uw partner, waarbij een advocaat een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank indient. De rechter spreekt de echtscheiding dan uit en neemt op verzoek van één of beide partijen een beslissing over het huis, de financiën en de kinderen. Indien u samen afspraken heeft kunnen maken, worden deze door de rechter getoetst en bekrachtigd. Wanneer de echtscheidingsbeschikking van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is de scheiding definitief.

Een alternatief: scheiden van tafel en bed
De tweede manier waarop u in ons land kunt scheiden, komt iets minder vaak voor: ‘een scheiding van tafel en bed’. Dit is een scheiding die in wezen dezelfde gevolgen heeft als de reguliere scheiding, maar één belangrijk verschil kent: u blijft getrouwd voor de wet. En dat is voor gelovigen soms een reden om hiervoor te kiezen. Het huwelijk blijft op deze manier (formeel) in stand, maar u hoeft niet meer samen te leven en de gemeenschap van goederen wordt opgeheven of de huwelijksvoorwaarden worden afgewikkeld.

Proefscheiding
Een scheiding van tafel en bed is iets anders dan een proefscheiding; bij een proefscheiding gaat u niet naar de rechtbank en blijft uw huwelijk in stand. Een proefscheiding wordt soms door partners gebruikt om na te gaan of een scheiding de juiste weg voor hen is. Juridisch gezien heeft een proefscheiding geen gevolgen. Het is meer een testfase om te bekijken of gescheiden leven een oplossing biedt.

Hoe werkt scheiden van tafel en bed?
Net als bij een gewone scheiding, dient een advocaat namens de partners een verzoekschrift tot scheiding van tafel en bed in bij de rechtbank. En ook deze scheiding moet uiteindelijk worden ingeschreven in het huwelijksregister. De procedure is dus feitelijk hetzelfde. Soms is een voordeel van deze vorm van scheiden, dat de gemeenschap van goederen die bestond, wordt ontbonden. Alle bezittingen en schulden moeten worden verdeeld na deze scheiding en u bent niet langer aansprakelijk voor elkaars toekomstige schulden.
Scheiden van tafel en bed heeft ook een aantal fiscale voordelen. Want hoewel u formeel nog getrouwd bent, komt u in aanmerking voor de alleenstaande-ouderkorting.

Alsnog scheiden kan op elk moment
Het komt voor dat mensen na een scheiding van tafel en bed op den duur alsnog hun huwelijk officieel willen laten ontbinden. Bijvoorbeeld als ze willen hertrouwen met een andere partner. In dat geval moet er een nieuw verzoek ingediend worden bij de rechtbank zodat de scheiding van tafel en bed wordt omgezet naar een echtscheiding. Wil slechts één van de partners het huwelijk laten ontbinden, dan geldt dat de scheiding van tafel en bed in beginsel ten minste drie jaar geduurd moet hebben. Bij een gezamenlijk verzoek tot omzetting naar een echtscheiding geldt geen wachttermijn, dit kan op elk moment.

Verzoening: opnieuw trouwen is niet nodig
Soms gebeurt het dat mensen hun scheiding van tafel en bed willen terugdraaien. Ze verzoenen zich in de periode dat ze uit elkaar zijn en willen weer samen gaan leven. Voor deze situatie geldt geen wachttermijn: in dit geval volstaat het de rechtbank te laten weten dat zij weer gewoon getrouwd wensen te zijn. Het is dus niet nodig opnieuw te trouwen, want door de omzetting herleeft het huwelijk weer zoals voor de scheiding van tafel en bed. Een klein voordeel dus, want verzoenen is na een scheiding van tafel en bed iets minder omslachtig dan het verzoenen na een gewone scheiding. Overigens kunnen getrouwde stellen scheiden van tafel en bed, maar bestaat deze scheidingsvariant niet voor geregistreerde partners.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige