Goed scheiden doe je zo

Wat is het geheim van een goede scheiding? Het wordt wel eens aan me gevraagd. ‘It takes two to tango’ zeg ik dan altijd. Goed scheiden moet je samen doen. En willen. Maar als de andere partij tegenwerkt, hoe kun je het dan voor je zelf zo pijnloos mogelijk maken? Hoe zorg je ervoor dat je geen rancuneuze, bittere versie van jezelf blijft. Ik geef acht tips:

1 - Zorg voor een lifeline met een vriend of een vriendin

Sluit een verbond met een goede vriend(in) of twee die je te allen tijde mag bellen of bezoeken. Dag of nacht, door weer en wind. Huilen, schreeuwen: alles mag. Het is goed om iemand te hebben (naast je advocaat..) waar je met een doos vol tissues en met een fles wijn of chocola je hart kunt luchten. Buiten gehoorafstand van de kinderen, dat is ook heel fijn.

2 - Bijt je tong af

Dat brengt me direct op punt 2: praat nooit slecht over je ex-partner tegen de kinderen. Nooit? Nooit. Tel tot tien, bijt je tong af, maar probeer neutraal te blijven. Kinderen willen loyaal zijn, naar beide ouders. Bedenk dus een andere plek, een ander iemand, een ander tijdstip om te klagen. Je kinderen zullen je later dankbaar zijn.

3 - Het glas is halfvol

Het lijkt soms onmogelijk, maar probeer de positieve kijk op het leven niet te verliezen. Een gebroken hart is een uitdaging in alle opzichten, dus het vergt moed om door te gaan. Als je kunt focussen op de goede kanten, zal dat je houvast geven.

4 - Zoek een nieuwe hobby

Een scheiding betekent ook vaak dat je opeens (meer) tijd hebt voor jezelf. Gebruik dat en zoek iets wat je altijd al wilde doen. Word lid van die sportclub, ga op yoga of neem aquarel-les: het helpt je je zinnen verzetten. En je boort direct nieuwe sociale contacten aan, dat is nooit weg.

5 - Maak een plan, stap voor stap

Je hebt het gevoel dat je leven een chaos is… helemaal als de scheiding niet jouw eigen keuze was. De beste manier om chaos te overleven, is proberen structuur te (her)vinden. Probeer eerst voor elke dag te bepalen wat je wilt bereiken. Breid het, als je eraan toe bent, uit naar weekdoelen: wat wil je komende week bereiken? Pas daarna komt een plan voor de (nabije) toekomst. Rustig aan, neem de tijd. Stap voor stap.

6 - Communiceer zoals jij dat wilt

Wil je niet te pas en te onpas lastig gevallen door rancuneuze whatsappjes van je ex? Niet elk moment gebeld worden of - erger nog- bang zijn dat hij voor de deur kan staan? Of laat je jezelf af en toe gaan en gooi je er soms een appje uit waar je later spijt van hebt?
Probeer afspraken te maken. Je advocaat of mediator kan hierbij helpen. Spreek af dat je één keer in de week een mail stuurt, of belt. Wat voor jou werkt om gemoedsrust te krijgen.

7 - Zoek deskundige hulp

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zoek deskundige hulp! Ga naar een gespecialiseerde familierechtadvocaat, kies voor een mediation onder begeleiding van een ervaren advocaat scheidingsmediator of opteer voor een overlegscheiding. Hoe beter je bent geïnformeerd over de juridische, financiële en fiscale gevolgen, hoe beter je beslissingen kunt maken. Je moet weten wat je rechten en plichten zijn en hoe je financiën er in de toekomst uitzien. Hoe sneller je een idee hebt hoe je toekomst eruit gaat zien, hoe meer grip je erop hebt.

8 - Leven en laten leven, vergeet en vergeef

Accepteer je eigen aandeel in de scheiding, daar ligt een sleutel. Een scheiding betekent verandering. Je verliest dingen, soms zelfs je eigen identiteit – of een deel daarvan. Maar kijk naar de kleine dingen, die kleine zonnestraaltjes die er ook zijn. Focus op die positieve dingen, al voelen ze soms niet waarneembaar. Vergeet niet dat het leven te kort is om te blijven hangen in het negatieve… Vergeet en vergeef en ga verder, stap voor stap en blik ook terug op de mooie jaren.

Deze column verscheen eerder in het magazine Gooisch

Lonneke Timmermans
Advocaat, Scheidingsmediator, Collaborative Lawyer
Smeets Gijbels Amsterdam

Verdieping op dit onderwerp

Contactformulier

mr. L.S. (Lonneke)  Timmermans

mr. L.S. (Lonneke) Timmermans

Werkzaam bij: SmeetsGijbels B.V. - Amsterdam

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige