Hoe ga ik goed voorbereid naar de familierecht-advocaat/mediator?

Scheiden met een advocaat/mediator een advocaat/mediator helpt u bij uw scheiding
De kogel is door de kerk: u en uw partner gaan scheiden. De afwikkeling van de scheiding is niet alleen een emotioneel proces, er moet praktisch gezien ook veel geregeld worden. Er moeten (nieuwe) afspraken worden gemaakt. Dat kunnen u en uw partner samen met een advocaat/mediator doen. Het is -voor een eerste gesprek- handig om te weten welke informatie en documenten de advocaat/mediator nodig heeft.

Allereerst moet een keuze worden gemaakt: gaat u samen naar een advocaat/mediator of kiest u beiden voor een eigen advocaat? Gaat u samen naar de advocaat/mediator, dan begeleidt deze u samen om goede afspraken met elkaar te maken. Wanneer u beiden een eigen advocaat raadpleegt, dan zal de communicatie voornamelijk tussen de advocaten verlopen. Overigens kunnen ook in die situatie heel goed afspraken worden gemaakt waar beide partners tevreden mee zijn. Een gezamenlijke advocaat/mediator of beiden een eigen advocaat; professionele hulp levert altijd resultaat op en ontneemt u veel stress en tijd in deze emotionele periode.

Goed overleg
Voordat u samen naar een advocaat/mediator stapt, is het raadzaam om het een en ander met uw partner door te spreken. Dat kan gaan over zaken zoals de verdeling van de inboedel en een omgangsregeling met de kinderen. Maar ook: wie blijft er in het huis wonen? Wat gebeurt er met de spaarrekening? Het is soms heel moeilijk om het met elkaar eens te worden; dat is in deze fase ook niet nodig. Wanneer partners van elkaar weten hoe ze over bepaalde onderwerpen denken, kan dat bij een mediator in ieder geval al concreet worden besproken. Door samen alvast door te spreken waar wel overeenstemming over bestaat, kunnen veel conflicten en misverstanden worden voorkomen.

Indien u samen niet kunt overleggen en u ieder een eigen advocaat raadpleegt, kunt u zich op uw eerste gesprek met de advocaat voorbereiden door zoveel mogelijk voor u zelf op een rij te zetten wat uw wensen, verwachtingen en concrete plannen zijn. Dit praat voor u een stuk makkelijker. Maar als dit allemaal niet lukt, is dit ook niet erg. Een deskundige familierecht-advocaat of -advocaat/mediator helpt u door het scheidingsproces heen. Zij zullen uw belangen niet uit het oog verliezen en ervoor waken dat alle belangrijke onderwerpen die besproken moeten worden, worden bekeken.

Dit neemt u mee naar de advocaat of advocaat/mediator
Om de financiën zo goed mogelijk te regelen en goede afspraken te maken, zijn er veel papieren en documenten nodig die de advocaat of advocaat/mediator kan inzien. Neem in ieder geval het volgende mee:

  • Het trouwboekje of de samenlevingsovereenkomst
  • Een akte met huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, geldt dit niet.
  • De hypotheekakte en bijbehorende correspondentie of de huurovereenkomst van het huis
  • Overzicht van bankrekeningen, spaarrekeningen, beleggingsrekeningen 
  • Jaaropgaven, loonstrookjes en uitkeringsspecificaties
  • De laatste drie aangiften van de inkomstenbelasting
  • Wanneer u een onderneming heeft, de laatste drie jaarrekeningen
  • Polis ziektekostenverzekering
  • Overzicht van verzekeringen: op welke naam staan de verzekeringen?
  • Informatie over opgebouwde pensioenen. Waar is tijdens het huwelijk het pensioen opgebouwd? Wie waren de opdrachtgevers?
  • Wanneer er sprake is van schulden: verzamel de bewijsstukken en de hoogte en looptijd van de schulden.

Het is ook aan te raden om andere financiële waardepapieren en koopsompolissen mee te nemen. Ook wanneer één van de partners in het verleden een schenking of erfenis heeft ontvangen, moet dat verteld worden. Hoe concreter u uw financiële situatie kunt onderbouwen, hoe beter uw advocaat/mediator of advocaat u kan bijstaan.

Checklist persoonlijke en huwelijksgegevens
De vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) heeft een checklist opgesteld voor de persoonlijke en huwelijksgegevens. Partners dienen die in te vullen en vervolgens mee te nemen naar de advocaat of advocaat/mediator. Sommigen vragen u al voor de eerste afspraak deze formulieren in te vullen. Zo krijgt hij of zij een goed overzicht van de situatie.

Checklist persoonlijke en huwelijksgegevens

De vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) heeft een checklist opgesteld voor de persoonlijke en huwelijksgegevens. Partners dienen die in te vullen en vervolgens mee te nemen naar de advocaat/mediator. Sommige advocaat/mediators vragen u al voor de eerste afspraak deze formulieren in te vullen. Zo krijgt de advocaat/mediator een goed overzicht van de situatie.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.