Twee moeders gaan scheiden... toch net even anders!

twee moeders gaan scheiden; net even anders
Hoe zit het met de kinderen als twee vrouwen uit elkaar gaan? Ik schets het verhaal van Ina en Sandra, die na tien jaar willen scheiden. Kan Ina zelf beslissen over de kinderen omdat zij ze heeft gebaard? En Sandra dan? Of is de situatie van Ina en Sandra te vergelijken met hetero ouders? Nee, er zijn verschillen. De vijf mogelijkheden op een rij:

Geen opgeslagen configuratie gevonden

1. Als de kinderen geboren zijn tijdens hun huwelijk (of geregistreerd partnerschap) dan moet er bij de scheiding een ouderschapsplan komen. Sandra en Ina moeten opvoedbeslissingen samen blijven nemen. Sandra kan niet zo maar aan de kant worden gezet.

Wanneer de moeders niet getrouwd zouden zijn, dan is er meer speurwerk nodig. Er zijn namelijk nog vier mogelijkheden:

2. Hebben de moeders tijdens de relatie gedeeld gezag geregeld? Dit blijkt uit het gezagregister. Als Ina en Sandra het gezag samen hebben dan moeten zij, ook na het uit elkaar gaan, opvoedbeslissingen ook samen blijven nemen (bijvoorbeeld over de school, een verhuizing of reizen). Zij maken ook hier een ouderschapsplan.

3. Zijn de kinderen door Sandra geadopteerd (duomoeder-adoptie)? Dit staat in het geboorteregister. Na het uit elkaar gaan, moeten de moeders de beslissingen over de kinderen ook samen blijven nemen en ook dán komt er een ouderschapsplan.

4. Als er geen gezag is geregeld, kan Sandra, als zij wel juridisch ouder van de kinderen is (bijvoorbeeld door erkenning) alsnog vragen om ook het gezag te krijgen. Als Ina (de geboortemoeder) dit niet wil, dan kan de rechter hierover beslissen.

5. Het kan dus zo zijn dat Sandra niets heeft. Dan moet zij helaas, als Ina niet wil meewerken, de erkenning en het gezag aan de rechter vragen. Veel gedoe en een onzekere situatie voor de kinderen.

In het belang van de kinderen is het voor twee moeders dus verstandig om direct al tijdens de zwangerschap alles goed te regelen. Dat kan zelfs al voor de inseminatie, bijvoorbeeld bij het opstellen van het donorcontract.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige