Beleidswijziging SVB levert extra strijd bij scheiding op

Met het doorvoeren van een beleidswijziging ten aanzien van kinderbijslag en co-ouderschap, veroorzaakt de Sociale Verzekeringsbank een volgende strijd tussen gescheiden ouders met kinderen. In haar besluitvorming laat SVB duidelijk doorklinken niet te weten hoe om te gaan met kinderbijslag in relatie tot kinderalimentatie. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) verzoekt de SVB daarom met klem om haar beleid aan te laten sluiten bij de regels voor kinderalimentatie.

Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS: “Uit het veld krijgen we bij de vFAS berichten over de kwalijke gevolgen van de beleidswijziging van de SVB. Hun eenvoudige redenering dat een 50/50 co-ouderschap tot een 50/50 kinderbijslag verdeling leidt, slaat hier de plank lelijk mis. De kinderbijslag moet naar degenen die de kindgebonden kosten betaalt. Nu kan, zelfs na een uitspraak van de rechter, een ouder naar de SVB om de helft van de kinderbijslag op te eisen én te krijgen. Vooral voor ouders met een laag inkomen vormt dit een probleem. Erger wordt het natuurlijk als de familierechter vervolgens voorstelt om naar de bestuursrechter te gaan. Overbelasting van de rechtsspraak willen we niet en vooral niet nóg meer strijd in een pijnlijke scheidingssituatie waar uiteindelijk ook weer de kinderen de dupe zijn. We doen een beroep op de SVB om zich niet over dergelijke kwetsbare zaken uit te laten.”

Kindgebonden kosten
In het ouderschapsplan wordt vastgesteld wie van de ex-partners de kinderbijslag ontvangt. Wanneer er geen zorgverdeling in het ouderschapsplan staat, betaalt de SVB aan iedere ouder de helft van de kinderbijslag uit. Volgens de SBV hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Daarom stellen ze dat beide ouders recht hebben op de helft van de kinderbijslag.

Leuftink: “Deze redenatie gaat voorbij aan de kindgebonden kosten. In onze mediationtrajecten leggen we altijd de nadruk op een co-ouderschapsplan, waarin dit geregeld is. Maar niet elke ouder realiseert zich de consequenties van het ontbreken van een ouderschapsplan. Je zou mensen en kinderen in zo’n situatie juist moeten willen beschermen. Ook de SVB”

Over de vFAS
De leden van de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators – de vFAS – zijn advocaat en vanuit die hoedanigheid onderworpen aan de regels van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Aangesloten advocaten houden zich eveneens aan de vFAS-gedragsregels voor de mediator. De vFAS is een versmelting van de verenigingen VPFA en VAS en bestaat in deze vorm sinds 2003. De vFAS heeft 950 leden.

 Noot voor de redactie: Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de vFAS, Marike Timmermans, op 06 – 505 282 33 of mailen naar communicatie@verenigingFAS.nl.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige