Gescheiden en bij elkaar in de buurt wonen: de voor- en nadelen

Als de scheiding is afgerond en er een zorgregeling is afgesproken voor de kinderen, is uw leven drastisch veranderd. Kinderen zijn niet altijd meer bij u thuis, ze moeten gehaald en gebracht naar de andere ouder, er zijn nieuwe afspraken over het rijden naar sportclubs en school… Dan lijkt het ideaal om als ex-partners bij elkaar in de buurt te blijven wonen. Of toch niet?

Bij elkaar in de buurt blijven wonen, of zelfs letterlijk bij elkaar om de hoek, kan veel voordelen met zich meebrengen, zowel voor u als ouder als voor de kinderen. Ouders kunnen in praktisch opzicht de zorgtaken makkelijker verdelen. De kinderen kunnen eenvoudiger van de ene naar de andere ouder. Een korte afstand tussen de woningen maakt het ook voor ouders gemakkelijker om betrokken te blijven bij hun kind. Zij hebben dan zicht op school, het sociale leventje en het welzijn van hun zoon en/ of dochter. Een promotieonderzoek van de Universiteit van Amsterdam uit 2015 bevestigt dat ouders die kiezen voor co-ouderschap er goed aan doen om dicht bij elkaar te blijven wonen.

Ook als u niet heeft gekozen voor co-ouderschap is het voor de kinderen vaak erg prettig dat ouders in dezelfde buurt of stad blijven wonen. Voor kleine kinderen brengt dat veel praktische voordelen met zich mee. Ze kunnen hun vriendjes blijven zien ongeacht bij welke ouder ze zijn. Het geeft veel stabiliteit en rust voor kleine kinderen. Maar ook voor oudere kinderen is het belangrijk. Pubers kunnen hun sociale leven met vrienden en sportclubs in het weekend voortzetten en leven minder in twee verschillende werelden dan wanneer de ouders ver uit elkaar wonen in verschillende steden of wijken.

Door dicht bij elkaar te wonen hoeven de twee partners minder intensief met elkaar te communiceren. Wanneer een van de ouders bijvoorbeeld in Amersfoort blijft wonen, en de ander verhuist naar Rotterdam, is dat zowel voor de ouders als voor het kind ingrijpend en minder praktisch. Het vergt veel samenwerking, communicatie en flexibiliteit. Wie brengt de kinderen, wie haalt ze weer op? En wat als het kind een kinderfeestje heeft in de plaats van moeder, terwijl het dat weekend eigenlijk bij vader zou zijn? 

Is het wel mogelijk?

Of het haalbaar is om bij elkaar in de buurt te blijven wonen, is natuurlijk de vraag. Financiële en praktische redenen kunnen ertoe leiden dat ouders verder uit elkaar moeten gaan wonen na een scheiding. U gaat samen alle de afspraken omtrent de kinderen vastleggen in een ouderschapsplan. Een scheidingsadvocaat/ mediator van de vFAS kan daarbij helpen. Deze zal een goede verstandhouding tussen de partners onderling en tussen ouders en kinderen altijd stimuleren.

Verdieping op dit onderwerp