Gescheiden en bij elkaar in de buurt wonen: de voor- en nadelen

na scheiding in de buurt blijven wonen
Als de scheiding is afgerond en er een zorgregeling is afgesproken voor de kinderen, is uw leven drastisch veranderd. De kinderen zijn niet altijd meer bij u thuis, ze moeten worden gehaald bij en gebracht naar naar de andere ouder, er zijn nieuwe afspraken over het rijden naar sportclubs en school… Dan lijkt het ideaal om als ex-partners bij elkaar in de buurt te blijven wonen. Of toch niet?

Bij elkaar in de buurt blijven wonen, of zelfs letterlijk bij elkaar om de hoek, kan veel voordelen met zich meebrengen, zowel voor u als ouder als voor de kinderen. Ouders kunnen in praktisch opzicht de zorgtaken makkelijker verdelen. De kinderen kunnen eenvoudiger van de ene naar de andere ouder. Een korte afstand tussen de woningen maakt het ook voor ouders gemakkelijker om betrokken te blijven bij hun kind. Zij hebben dan zicht op school, het sociale leventje en het welzijn van hun zoon en/ of dochter. Een promotieonderzoek van de Universiteit van Amsterdam uit 2015 bevestigt dat ouders die kiezen voor co-ouderschap er goed aan doen om dicht bij elkaar te blijven wonen.

Ook als u niet heeft gekozen voor co-ouderschap is het voor de kinderen vaak erg prettig dat ouders in dezelfde buurt of stad blijven wonen. Voor kleine kinderen brengt dat veel praktische voordelen met zich mee. Ze kunnen hun vriendjes blijven zien ongeacht bij welke ouder ze zijn. Het geeft veel stabiliteit en rust voor kleine kinderen. Maar ook voor oudere kinderen is het belangrijk. Pubers kunnen hun sociale leven met vrienden en sportclubs in het weekend voortzetten en leven minder in twee verschillende werelden dan wanneer de ouders ver uit elkaar wonen in verschillende steden of wijken.

Door dicht bij elkaar te wonen hoeven de twee partners minder intensief met elkaar te communiceren. Wanneer een van de ouders bijvoorbeeld in Amersfoort blijft wonen, en de ander verhuist naar Rotterdam, is dat zowel voor de ouders als voor het kind ingrijpend en minder praktisch. Het vergt veel samenwerking, communicatie en flexibiliteit. Wie brengt de kinderen, wie haalt ze weer op? En wat als het kind een kinderfeestje heeft in de plaats van moeder, terwijl het dat weekend eigenlijk bij vader zou zijn? 

Is het wel mogelijk?

Of het haalbaar is om bij elkaar in de buurt te blijven wonen, is natuurlijk de vraag. Financiële en praktische redenen kunnen ertoe leiden dat ouders verder uit elkaar moeten gaan wonen na een scheiding. Alle  afspraken omtrent de kinderen moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Een advocaat/ mediator kan daarbij helpen. Deze zal een goede verstandhouding tussen de partners onderling en tussen ouders en kinderen altijd stimuleren. Onderdeel van die afspraken kan ook zijn hoe u in de toekomst met de onderlinge afstand wilt omgaan. Die afspraken vormen dan het zogenaamde toetskader voor het geval dat een van de ouders in de toekomst wil gaan verhuizen; past die verhuizing binnen de gemaakte afspraken ja of nee en kan die verhuizing dus doorgaan ja of nee?  

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige