Omgangsregeling of co-ouderschap?

Voor ouders van minderjarige kinderen kan het lastig zijn om het tijdens de scheiding eens te worden over een juiste verdeling van zorgdagen en zorgtaken. Het is daarom prettig om snel duidelijkheid te hebben over de alle aspecten van de scheiding. De afspraken over de kinderen legt u vast in een zogenoemd ouderschapsplan en de zakelijke afspraken in een echtscheidingsconvenant. Het opstellen van zo’n plan is verplicht. Het opstellen van een convenant niet, maar wel aan te raden. Het zorgt ervoor dat een scheiding goed geregeld kan worden.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

Ieder echtscheidingsconvenant is anders, omdat elke situatie anders is. Factoren als een woning (huur of koop), minderjarige kinderen en financiële middelen beïnvloeden de inhoud van het convenant. Het is handig om in elk geval over de volgende punten afspraken te maken:

  • De woning: Blijft een van de partners in de echtelijke woning? Hoe worden woonkosten verdeeld?
  • De boedel: Waaruit bestaat die? Hoe verdelen de partners op een vreedzame manier?
  • Financiële middelen: Hoe verdelen partners spaartegoeden, schulden of een erfenis? Zijn er huwelijkse voorwaarden?
  • Kinder- en partneralimentatie: Wie betaalt hoe veel en in welke gevallen mag dat bedrag worden gewijzigd?
  • Pensioenrechten: Gaat men deze verevenen of verrekenen?

Wanneer zijn de afspraken afdwingbaar?

In sommige gevallen is het moeilijk om het samen eens te worden. In zo’n geval kan een gespecialiseerde advocaat uitkomst bieden. Een bijkomend voordeel: een advocaat kan ervoor zorgen dat de gemaakte afspraken afdwingbaar worden bij een rechter. Bijvoorbeeld de alimentatie. Een advocaat dient het echtscheidingsconvenant tegelijk met het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Het document krijgt dan een executoriale titel. Dat betekent dat de afspraken afdwingbaar zijn. Het is ook mogelijk om zelf afspraken vast te leggen in een document. Het nadeel: zulke afspraken zijn niet afdwingbaar (met behulp van een deurwaarder).

Ouderschapsplan is verplicht voor minderjarige kinderen
Een ouderschapsplan kan onderdeel uitmaken van een verzoek tot echtscheiding. Voor gehuwde en geregistreerde ouders met minderjarige kinderen is dit verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk ouderlijk gezag. Het plan moet door beide ouders worden ondertekend en door een rechter worden bekrachtigd. Een aantal punten komt in het ouderschapsplan (verplicht) aan bod:

  • De verdeling van de zorg en opvoeding van; de zorgregeling (in de volksmond de omgangsregeling genoemd)
  • Hoe de ouders elkaar informeren over belangrijke onderwerpen, zoals schoolkeuze
  • De kinderalimentatie: dat wil zeggen de vaststelling van een ieders aandeel in de kosten van de verzorging en opvoeding

Daarnaast is het goed om af te spreken om het ouderschapsplan periodiek door te nemen. Kinderen groeien op en de situatie verandert. Zo blijven de regels helder.
Wat ouders beslissen over de kinderen, is per situatie anders. Het is in ieder geval belangrijk om de kinderen op een passende manier te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Ouders zijn verplicht om in het plan op te nemen hoe ze dit gaan doen.

Een scheidingsmediator of -advocaat kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Mensen met een laag inkomen kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten die hierbij komen kijken. Dat kan op grond van de Wet op de Rechtsbijstand. Voor meer informatie: www.rvr.org.

Verdeling van huurhuis bij een scheiding

Een stel met een huurhuis mag zelf bepalen wie er in de woning blijft wonen. Beide partners hebben er evenveel recht op. Een echtgenoot of geregistreerd partner is namelijk automatisch medehuurder. Komt u er niet uit, dan zijn er twee opties: Een scheidingsmediator kan helpen het gesprek hierover op gang te brengen en te onderhandelen. De afspraken die hieruit voortvloeien, kunnen dan worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Wanneer dit niet lukt, is het aan de rechter. Zijn er bijvoorbeeld kinderen in het spel, dan is de kans groot dat de rechter het huis toewijst aan degene bij wie de kinderen de meeste tijd wonen. Maar ook andere omstandigheden kunnen relevant zijn voor het antwoord op de vraag wie het meeste belang heeft bij het voort te zetten huurrecht.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.