Hoe vertel ik mijn man dat ik wil scheiden?

Als u degene bent die wil scheiden, vraagt u zich misschien af: hoe vertel ik dat aan mijn partner? Het is geen gemakkelijke opgaaf, maar het is het beste om dat te doen in een rustig gesprek. We noemen dat ook wel een ‘scheidingsmelding’.

De scheidingsmelding: een moeilijk moment

Het is belangrijk om deze eerste melding met aandacht te doen. Een scheiding neemt meestal langere tijd in beslag. Na zo’n gesprek moeten partners dus nog heel wat regelen. Bijvoorbeeld over de verdeling van het vermogen en de verzorging van de kinderen. Hoe meer afspraken u samen kunt maken, hoe soepeler de scheiding verloopt. Het is dus goed om samen te praten over de redenen voor de scheiding en de gevoelens die daarbij komen kijken. Dat is vaak niet makkelijk.

Tips om de scheiding aan te kondigen

De meeste mensen denken er al een tijd over na, voor ze hun besluit aan hun partner voorleggen. Het brengt ongetwijfeld veel emoties met zich mee. Soms verzet één van beiden zich tegen een scheiding. De zorgen en vragen die opkomen kunnen een schrikreactie veroorzaken. Hoe zetten we de scheiding in gang? Hoe moeten we afspraken maken? Hoe gaat dat straks financieel en juridisch? Een aantal handvatten kunnen hulp bieden bij het eerste gesprek.

  • Persoonlijk
    Mail, chat of bellen: het zijn allemaal communicatiemiddelen die niet geschikt zijn voor een scheidingsmelding. In een persoonlijk gesprek kunnen partners elkaar aankijken en zo elkaars gezichtsuitdrukking lezen. Dat kan misverstanden voorkomen.
  • Privégesprek
    Zorg dat er genoeg tijd en ruimte is om het gesprek te voeren. Dat betekent ook dat er geen anderen aanwezig zijn in de ruimte waar het gesprek plaatsvindt.
  • Draai er niet omheen
    Breng de boodschap op een directe manier: ‘Ik wil met je praten, omdat ik van je wil scheiden’. Soms wordt deze boodschap niet direct gehoord. Het kan klinken als een verwijt. Hoe moeilijk ook; draai in elk geval niet om de hete brij heen.
  • Geef partner de ruimte
    De ander zal de situatie moeten laten bezinken. Hoe moet het nu verder? Geef daarvoor de ruimte.
  • Rustig en doordacht
    Luister goed naar elkaar en laat elkaar uitpraten. Blijf rustig. Bereid het gesprek desnoods voor. Zet op een rij wat u wilt zeggen en hoe u dat wilt verwoorden. Vooraf nadenken is beter dan spijt achteraf.
  • Positieve bewoordingen
    Probeer elkaar geen verwijten te maken. Blijf bij uzelf. De ‘ik-boodschap’ komt het minst aanvallend over. ‘Ik heb het gevoel dat…’, of ‘Ik ervaar…’.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.