De feestmaand als gescheiden ouder: 4 tips

Sinterklaas en kerst vieren als gescheiden ouders, is soms ingewikkeld. In de decembermaand worden de feestdagen na een scheiding meestal op twee adressen gevierd en krijgen kinderen misschien dubbele cadeaus. Vier tips om deze dagen met elkaar goed door te komen.

 1. Trek op tijd de agenda’s

  De feestdagen goed organiseren, kan een hels karwei zijn. Een goede communicatie en heldere afspraken met uw ex-partner zijn daarin de sleutels tot succes. De afspraken over feestdagen kunnen het beste gemaakt worden op het moment dat u besluit uit elkaar te gaan. Als u kinderen hebt, bent u verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin worden verschillende afspraken gemaakt, ook over de invulling van de verjaardagen en feestdagen. Mocht dit plan geen uitkomst bieden, dan moet u samen tot een oplossing komen waarin beide partijen zich kunnen vinden. Het is dan slim om tijdig te overleggen, ook omdat het voor de kinderen belangrijk is om te weten hoe deze maand, die ook voor hen druk is, verloopt. U en uw ex hebben mogelijk een nieuwe partner, waardoor er nog meer belanghebbenden zijn.

 2. Maak het programma behapbaar

  Er zijn genoeg verhalen bekend van kinderen die tijdens de feestdagen van hot naar her worden gesleept. Als ouder bent u verantwoordelijk voor de drukte van het programma van uw kind. Houd rekening met de kinderen en hun verschillende leeftijden en probeer het feestprogramma voor hen overzichtelijk te houden. Zeker als er inmiddels nieuwe partners zijn, die vaak zelf ook kinderen hebben, kunnen de feestdagen - en het plannen daarvan! - een logistiek drama worden. Natuurlijk wilt uw kinderen graag om zich heen hebben met kerst en Sinterklaas, maar probeer in het belang van uw zoon of dochter te denken. Ook als dat een negatieve uitkomst heeft voor uzelf.

 3. Bedenk een nieuwe traditie

  Als u (pas) gescheiden bent, kunnen de feestdagen uiterst pijnlijk en beladen zijn. Op die dagen is het vaak nog duidelijker dat u in een nieuwe situatie bent beland. Om die vervelende momenten tegen te gaan, is het geen gek idee om een nieuwe traditie te beginnen: kerst 2.0. Ga met vrienden of familie naar de bioscoop, uit eten of organiseer een leuke dagtrip. Als dit een succes is, maak er dan een jaarlijks terugkerend evenement van, waar u en uw naasten lang van tevoren naar uitkijken.

 4. Gun ook uw ex tijd en ruimte met de kinderen

  Bij kerst hoort ook verdraagzaamheid, zeker ten opzichte van uw ex. Want hoewel jullie uit elkaar zijn, zijn jullie nog steeds allebei ouders van de kinderen. In die rol moeten jullie samenwerken en elkaar de ruimte geven. Wees dus niet negatief over de wensen van uw ex en probeer voor een werkzame situatie te zorgen. Natuurlijk is het even slikken als blijkt dat de kerstdag bij uw ex dit jaar leuker was voor uw kinderen of meer cadeautjes opleverde. U bereikt er echter niets mee om daarop af te geven. 

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige