Wie moet u op de hoogte stellen van een scheiding?

Als u gaat scheiden, heeft dat natuurlijk gevolgen. U ontkomt er niet aan om uw omgeving op de hoogte te stellen van uw beslissing. Maar wie moet u informeren?

Voordat de scheiding een feit is

Uw partner

De belangrijkste persoon die op de hoogte gesteld moet worden van uw wens om te scheiden is natuurlijk uw partner. Voor veel mensen is dit misschien wel de moeilijkste stap; hoe vertel je over zo'n ingrijpend besluit? Neem er de tijd voor en geef uw partner de tijd om aan het idee te wennen. Het klink misschien vreemd, maar een goed begin is het halve werk. Als u met elkaar in gesprek kunt blijven, komt dit de scheiding ten goede en voorkomt u later veel problemen. 

Een advocaat of een scheidingsmediator

Vervolgens moet u een advocaat of scheidingsmediator in de arm nemen, die u helpt om de afspraken die gemaakt moeten worden op papier te zetten en uw scheidingsverzoek indient bij de rechtbank. U kunt samen met uw partner naar een gespecialiseerde echtscheidingsmediator. Ook als u het niet eens bent over de gevolgen van uw echtscheiding, kan een mediator u in de meeste gevallen toch samen begeleiden om tot goede afspraken te komen en kan een convenant en ouderschapsplan worden opgesteld. Een vFAS scheidingsmediator kan, omdat hij of zij ook advocaat is, daarna namens u samen het verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Wanneer u samen niet naar een mediator kan of wil, dient u beiden zelf een advocaat te kiezen, die uw belangen behartigt tijdens de echtscheidingsprocedure.

Uw vrienden en familie

Ondertussen kan het helpen om mensen in uw omgeving te informeren over de naderende, ingrijpende wijziging in uw leven. Bij vrienden en familie vindt u steun en een luisterend oor, al zullen er ook altijd mensen zijn die uw beslissing niet begrijpen. Ook praktische hulp is vaak heel erg prettig in deze fase; u zult merken dat uw naasten u graag willen helpen en dat geeft soms veel steun en vertrouwen.

Als de scheiding is uitgesproken

Gemeente

Nadat de rechter de scheiding heeft uitgesproken, moet u de echtscheidingsbeschikking in laten schrijven bij de gemeente waar u getrouwd bent. Deze inschrijving moet gebeuren binnen zes maanden nadat de scheiding definitief is geworden. Doorgaans zorgt uw advocaat ervoor dat alle juiste documenten worden ingeleverd bij de gemeente en dat de inschrijving tijdig gebeurt. 

Werk

Vroeg of laat moet u uw werkgever op de hoogte stellen van uw scheiding. Uw werkgever moet namelijk de wijziging van uw burgerlijke staat doorvoeren in de salarisadministratie. Na een scheiding gebeurt het vaak dat werknemers in een ander belastingtarief terechtkomen. Een emotionele gebeurtenis zoals een scheiding laat u niet koud en wellicht merkt men iets aan u. Het is daarom soms voor uzelf prettig wanneer u uw werkgever al eerder op de hoogte stelt van uw omstandigheden.

Verzekering

Als u gaat scheiden moeten er waarschijnlijk meerdere verzekeringen worden aangepast. Het gaat dan om verzekeringen die direct of indirect met uw gezin en uw ex-partner te maken hebben. Denk dan aan:

*Levensverzekeringen (bijvoorbeeld een kapitaalverzekering voor de hypotheek en een lijfrenteverzekering)

*Schadeverzekeringen voor uw huis of auto (inboedelverzekering, rechtsbijstandsverzekering of de aansprakelijkheidsverzekering en de eventuele overname van de no-claimkorting)

*Zorgverzekeringen. Als u apart gaat leven, moet u een aparte zorgverzekering hebben. De kinderen blijven meeverzekerd op de polis van een van u beiden; overlegt u samen bij wie de kinderen meeverzekerd blijven

Bank

Heeft u een gezamenlijke rekening met uw ex? Zorg er dan voor dat u samen bepaalt wat er met de rekening en het saldo gebeurt. Wellicht moeten er nieuwe rekeningen worden geopend en pasjes worden aangevraagd of pincodes worden veranderd. U doet er goed aan om dit met uw ex-partner, uw advocaat en uw bank te bespreken.

School en kinderopvang

Heeft u kinderen? En gaan zij naar school of naar de kinderopvang? Dan is het verstandig om deze organisatie op de hoogte te brengen van uw scheiding. Natuurlijk is het voor scholen en crèches belangrijk om op de hoogte te zijn van ingrijpende ontwikkelingen in de thuissituatie van het kind. Daarnaast kan een scheiding invloed hebben over de afspraken tussen ouders over het kind. Blijven beide ouders bijvoorbeeld bevoegd om het kind dagelijks te brengen en te halen?

Pensioen

U heeft in vele gevallen over en weer recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u beiden tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Om hier aanspraak op te maken, moeten de pensioenuitvoerders wel op de hoogte zijn van uw scheiding. Binnen twee jaar na de uitspraak van de rechter moet de scheiding bij de betrokken pensioenfondsen bekend zijn.

 

 

 

 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige