6 vragen: de Wet beperkte gemeenschap van goederen

De wettelijke regels rondom het huwelijk zijn ingrijpend veranderd. Vanaf 1 januari 2018 trouwen stellen niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Wij zetten de belangrijkste vragen over deze wetswijziging op een rij.

1) Wat zijn nu de afspraken over trouwen in gemeenschap van goeden?

Iedereen trouwt nu in gemeenschap van goederen, tenzij vooraf -bij huwelijkse voorwaarden- anders is vastgelegd. Gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen, schulden, schenkingen of erfenissen van voor en tijdens het huwelijk gezamenlijk eigendom worden vanaf de huwelijksdatum. Gaat u scheiden, dan krijgen u en uw ex dan ook allebei de helft van het aanwezige vermogen. Alle bestaande schulden moet u delen.  

2) Wat gaat er veranderen?

Per 1 januari 2018 gaat de bestaande wet op de schop. Vanaf die datum trouwen mensen niet langer automatisch in gemeenschap van goederen. Wie na 1 januari 2018 in het huwelijk treedt en niets van tevoren bij de notaris laat vastleggen, deelt alleen het vermogen dat na de huwelijkssluiting is opgebouwd. Alle bezittingen en schulden die voor de trouwdag zijn verkregen en ontstaan, blijven ook tijdens het huwelijk onder de nieuwe wet privé eigendom en vallen dus niet langer automatisch in een gemeenschap van goederen.

3) Waarom wordt deze wet ingevoerd?

Om het huwelijk te moderniseren en meer aan te laten sluiten bij de huidige tijd. Het voorstel voor een Initiatiefwet werd begin 2016 aangenomen door de Tweede Kamer. “Het gaat om het principe, wat je vóór het huwelijk hebt gespaard, daar heb je immers zelf voor gewerkt”, aldus VVD-kamerlid Foort van Oosten, één van de initiatiefnemers van deze wet, tegenover de NOS. “Het bezit dat je hebt verkregen voor je huwelijk is van jou alleen. En dus zou het ook aan jezelf moeten zijn of je vindt dat het -door het sluiten van een huwelijk- ook aan je partner toekomt.” Door de wijziging sluit de Nederlandse wetgeving op dit gebied ook internationaal beter aan. Er zijn maar weinig andere landen waar (automatisch) in gemeenschap van goederen wordt getrouwd.

4) Wat wordt in de nieuwe wet onder gemeenschappelijk en persoonlijk bezit verstaan?

Het bezit dat partners opbouwen tijdens het huwelijk is wél gemeenschappelijk. Dat geldt echter niet voor alle inkomsten. Een gift of erfenis, die één van de partners tijdens het huwelijk ontvangt, hoeft na inwerkingtreding van de nieuwe wet niet per definitie te worden gedeeld met de echtgeno(o)t(e).

5) Waar moet u extra op letten bij deze nieuwe wet?

Het is belangrijk dat u -onder de nieuwe wet- uw administratie goed bijhoudt tijdens de huwelijksjaren. Partners moeten duidelijk vastleggen wat hun privébezit is (dus wat al aanwezig was voor het huwelijk) en wat niet. Als bij een scheiding niet kan worden aangetoond wat van wie is, moeten de bezittingen en schulden alsnog gelijk worden verdeeld.

6) Is het nog wel mogelijk om in gemeenschap van goederen trouwen?

Jazeker, dat moet dan voor het huwelijk bij de notaris worden vastgelegd. Voor stellen die al getrouwd zijn, verandert er niets. Deze regeling gaat pas in voor huwelijken die na 1 januari 2018 worden gesloten.

Kijk voor meer informatie ook op: www.rijksoverheid.nl

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.